Woonbond: 'Pak nu de hypotheekrenteaftrek aan!'

15/09/2009 16:22

De Nederlandse Woonbond

Amsterdam, 15 september 2009

Volgens de Woonbond biedt de huidige crisissituatie een unieke kans om het taboe op de hypotheekrenteaftrek eindelijk te doorbreken en te komen tot een gelijke behandeling van huurders en kopers. De hypotheekrenteaftrek betekent een derving van vele miljarden aan belastinginkomsten, zodat afschaffing substantieel kan bijdragen aan het oplossen van de financiële problematiek. Bovendien zal afschaffing van de hypotheekrenteaftrek leiden tot een minder gespannen woningmarkt. Last but not least komt de hypotheekrenteaftrek onevenredig ten gunste aan hogere inkomens. Door de huidige regelingen van vraagondersteuning te vervangen door een eigendomsneutrale woontoeslag kan eindelijk een systeem ontstaan dat uitgaat van een gelijke behandeling van huurders en kopers.

In de Miljoenennota kondigt het kabinet aan op tal van terreinen te zoeken naar forse bezuinigingen om de gevolgen van de economische crisis op te vangen. Ambtenaren zullen de komende maanden ook naar de woningmarkt kijken. Aan de ene kant is dit bedreigend voor huurders; bijvoorbeeld als bezuinigingen gezocht worden bij de huurtoeslag of het verhogen van huren. De Woonbond vindt dat huurders niet de kosten van de crisis moeten betalen. Daarmee zouden de zwakste schouders de zwaarste lasten gaan dragen. De Woonbond zal zich hier hard tegen verzetten en bepleit juist verbetering van de huurtoeslag.

De Woonbond zal zich ook verzetten als er met een begerig oog geprobeerd wordt de cor-poratiesector uit te verkopen. Daarmee wordt onze unieke brede sociale huursector uitge-kleed. Ondanks dat de Woonbond regelmatig stevige kritiek op corporaties heeft is zij er van overtuigd dat de corporatiesector er in Nederland voor zorgt dat de volkshuisvesting kwalitatief beter, socialer en betaalbaarder is dan in andere landen. De corporatiesector is ook aanspreekbaar om maatschappelijke problemen op te lossen, zoals betaalbaar wonen voor de laagste inkomens, huisvesten van doelgroepen die moeilijk aan woonruimte kunnen komen, de wijkaanpak en energiebesparing. Samen met andere partijen zal de Woonbond dergelijke kortzichtige en op korte termijn gewin gebaseerde voorstellen bestrijden.

De echte oplossing voor de woningmarkt begint volgens de Woonbond bij het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Woonbonddirecteur Ronald Paping: "Ik roep het kabinet op om de huidige crisissituatie te benutten om het heilige huisje van de hypotheekrenteaftrek te slopen."








Woonbond