NEN


Biobrandstofnorm voor benzine aangevuld

dinsdag 15 september 2009, 15:24

NEN heeft de norm voor bio-ethanol voor bijmenging in benzine, NEN-EN 15376, aangevuld. De bepaling van het alcoholgehalte is nu verbeterd ten opzichte van de versie uit 2007. Door de aanvulling kunnen leveranciers eventuele conflicten over de maximaal aanwezige hoeveelheid methanol of butanol oplossen. Dergelijke vormen van alcohol wil men juist niet (te veel) bijmengen in de benzine vanwege mogelijke problemen met emissies van de uitlaatgassen. Personen die NEN-EN 15376 al in bezit hebben, kunnen de losse aanvulling bij NEN bestellen.

In de zogenoemde geamendeerde norm, nu officieel NEN-EN 15376:2007/Amd1:2009, zijn enkele testen vervangen. De verbeterde testen zijn de afgelopen twee jaar door CEN gepubliceerd. Ze zijn ook uitvoerig beoordeeld door laboratoria, op initiatief van NEN ook door Nederlandse laboratoria. Naast de testen voor alcoholgehalte zijn ook de beoordelingen van het uiterlijk van de ethanol en de hoeveelheid bezinksel verbeterd. Dit amendement heeft de kwaliteitseisen voor de ethanol niet veranderd; die moest altijd al kleurloos en helder zijn. Voor een technische kwaliteitsverbetering van NEN-EN 15376 is al parallel een traject ingezet. Over deze volledige herziening wordt in september 2009 gestemd, samen met een stemming over de vernieuwde benzinenorm NEN-EN 228.

Meer informatie
Voor informatie over de genoemde normen of deelname aan de nationale commissie die meewerkt aan het opstellen van de normen, kunt u terecht bij ir. Ortwin Costenoble, telefoon (015) 2 690 326 of e-mail energy@nen.nl.