Het Europese Interieur en een collectie Etnografica


maandag 21 september 2009

AMSTERDAM, 20090915 -- Kijkdagen:vrijdag 18 t/m zondag 20 september, 10.00 - 17.00 Veiling:maandag 21 september, 14:00 uur Op 21 september aanstaande zal er bij Amsterdam Auctioneers Glerum weer een belangrijke kunst- en kunstnijverheidsveiling worden gehouden onder de inmiddels vertrouwde titel `Het Europese Interieur'. Zoals gebruikelijk zal er een uitgebreide hoeveelheid, kwalitatief hoogwaardig antiek worden aangeboden.

Het veilen van etnografica is bij ons zo langzamerhand uitgegroeid tot een traditie. Ook nu weer kan de verzamelaar zijn slag slaan; een zeer diverse en aantrekkelijke collectie zal ter tafel komen.

Het aantal collectioneurs van Chinees en Japans porselein neemt gestaag toe. Zij treden hiermee in de voetsporen van hun voorgangers die al sinds de 17e eeuw gefascineerd zijn door deze vaak zo verfijnde materie. Voorwaarde vandaag de dag is dat de stukken van zeer goede, zo niet topkwaliteit moeten zijn. Uit de uitzonderlijke en verfijnde collectie Chinees en Japans aardewerk en porselein in deze veiling noemen we u graag:

Een monumentaal terracotta beeld van een staand paard, afkomstig uit China en gemaakt in de Tang dynastie. Het dier is meesterlijk weergegeven met een naar links gewend hoofd terwijl het rechter voorbeen opgetrokken is. Opmerkelijk is het losse zadel dat het dier draagt. Taxatie voor dit imposante beeld : ¤ 6.000 - 7.000.

Al even indrukwekkend is een 72 cm. hoge, aardewerk sculptuur van een staande wachter, eveneens uit de Tang dynastie. De schildwacht is uitgebeeld met een martiale snor, uitpuilende ogen waarboven zwaar aangezette wenkbrauwen en is gekleed in een halflange jas met franje. Schatting : ¤ 3.000 -4.000.

Een belangrijke serie van twaalf Tang dynastie zodiac figuren is geschat op ¤ 3.500 - 4.500. Een dergelijke serie treft u in het Shaani museum te Xi-An en was opgenomen in de tentoonstelling China, 500 years : Innovation and Transformation in the Arts die in 1998 in het Guggenheim museum in New York gehouden werd. De beelden gaan overigens vergezeld met een zgn. thermoluminescentie-testrapport waarin de authenticiteit bevestigd wordt.

Een aantrekkelijke, kobalt kleurige Wanli vaas, gedecoreerd met bloemen, vlinders en rotsen en 36 cm. hoog, is geschat op ¤ 2.500 - 3.500.

Zeer zeldzaam is een massieve blauw witte, 36 cm. hoge vaas die is gemaakt naar Jiajing voorbeeld. Een prototype, afkomstig uit de verzameling C. T. Loo, wordt afgebeeld in M. en C. Beurdeley's `Chinese Ceramics' pl. 58. Taxatie voor dit meesterlijk gedecoreerde stuk: ¤ 5.000 - 7.000.

Ook zeer zeldzaam, en van absolute `mint' kwaliteit is een famille rose vaas met gele ondergrond, voorzien van het zegelmerk Daoguang in onderglazuur blauw en periode, (1821 - 1850). Taxatie voor dit 33,5 cm. hoge, fabuleus gedecoreerde en vormgegeven stuk: ¤ 25.000 - 35.000.
De herkomst is ook uitstekend: In de jaren 50 van de vorige eeuw werd deze vaas in Frankrijk verworven door de huidige eigenaar.

Een schitterende famille-rose vaas met deksel en lichtgroene ondergrond heeft een Jiaqing zegelmerk in ijzerrood en periode 1796 - 1820. De romp heeft een repeterend decor van bloemen, perziken, vleermuizen en shou karakters tegen lichtgroen fond en rond de schouder een rij ruyi motieven. Boven de voet ziet u een rij opgaande, gestileerde bladeren en rond de voet en dekselrand zijn kleine, blauwe bloemen afgebeeld. Een vergelijkbare vaas treft u in de collectie van het Palace Museum te Hong Kong. Taxatie: ¤ 10.000 - 15.000.

Dat het verzamelen van etnografica, vroeger ook wel primitieve kunst genoemd, bijzonder populair is blijkt wel uit het grote aantal gegadigden dat wij telkens weer in het veilinghuis mogen begroeten. Werd er in vroeger dagen voornamelijk verzameld door geleerden en beeldend kunstenaars, tegenwoordig weten meer en meer particulieren deze vaak zo verfijnde kunstvorm oprecht te waarderen. Terecht; een goed gesneden voorouderbeeld laat zich uitstekend combineren met b.v. een art deco buffet of moderne schilderkunst.

Het topstuk in de uitgebreide verzameling etnografica is een priesterhoorn, een zgn. `naga morsarang, afkomstig uit Toba- Batak, Noord-Sumatra. Dergelijke hoorns werden door priesters gebruikt voor het bewaren van kruiden. Dit uitzonderlijke stuk , vervaardigd uit buffelhoorn, de punt bekroond door een figuur met lange haartooi, is afkomstig uit het St. Louis Art Museum te Missouri, U.S.A. Een vergelijkbare hoorn werd bij Amsterdam Auctioneers Glerum verkocht op 29 september 2008. Het Tropenmuseum te Amsterdam bezit een exemplaar uit de collectie H. Neubronner v.d. Tuuk. Taxatie ¤ 15.000 - 20.000.

Afkomstig van het Molukse eiland Letie is een indrukwekkend voorouderbeeld, 136 cm. hoog en getaxeerd op ¤ 1.500 - 2.000.

Uit de zelfde collectie is er een indrukwekkende, massief houten schijf met een diameter van 120 cm. Oorspronkelijk in gebruik in een graanschuur op Sumba, nu een begerenswaardig object d'art. Taxatie ¤ 1.000 - 1.500.

Curieus is een houten paardenhoofd afkomstig uit Sulawesi dat oorspronkelijk gediend heeft als geveldecoratie. Nu geschat op ¤ 1.200 - 1.500.

Drie fraaie armbanden, afkomstig van de Astrolabe baai, Papua Nieuw Guinea zijn vervaardigd uit conus-schelp ringen, nassa schelpjes en vlechtwerk. Taxatie ¤ 900 - 1.100.

In de uitgebreide rubriek Varia o.a. een paar Empire vierlichts- kandelaars van hoge kwaliteit, uitgevoerd in vuurverguld en gepatineerd brons. Taxatie: ¤ 4.000 - 6.000.

Een aantrekkelijke aardglobe, uitgegeven door J. Woodward in Londen omstreeks 1850, rust op drie elegante mahoniehouten poten waaronder zwenkwieltjes. Schatting: ¤ 1.800 - 2.200.

Een rond 1830 te dateren hanglamp, een zgn. discuskroon, is afkomstig uit Frankrijk en vervaardigd van gepatineerd en verguld brons. Opvallend zijn de rondom geplaatste kandelaars voorzien van gestileerde mansportretjes en de fraai vergulde dennenappel en lauwerkrans. Taxatie ¤ 7.500 - 9.000 .

Een imposante 16- arms koperen bolkroon, 120 cm. hoog, gemerkt E. (lias) E. (liasz.) van V.(liet), en gedateerd 1647 is getaxeerd op ¤ 40.000 - 50.000.

Vader en zoon van Vliet behoorden tot de top van de Amsterdamse `geelgieterij' in de 17e eeuw en deze monumentale kroon is daar een sprekend voorbeeld van. Elias Eliasz. was een van de weinige bronswerkers die zijn werk merkte. Een vergelijkbare bolkroon van zijn hand hangt in de Bergkerk in Deventer. Dat de van Vliets ook internationaal waardering genoten blijkt uit het feit dat er zich in b.v. Skagero, in Noorwegen, drie door hen vervaardigde bolkronen in de plaatselijke kerk bevinden.

Een tweede, kleiner en niet getekend en gedateerd exemplaar, eveneens uit de 17e eeuw is geschat op ¤ 20.000 - 30.000.

Een monumentaal, (223 x 400 cm. groot), wandkleed of `Verdure' met een voorstelling van een doorkijk vanuit een bosrand, is afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden of Frankrijk, te dateren rond 1700 en getaxeerd op ¤ 5.000 - 7.000.

Van topkwaliteit is een Haga, Purmerend vaas, ontworpen door Chris van der Hoef omstreeks 1906. Deze 38,5 cm. hoge vaas heeft een witte slibdecoratie op een rood - bruine ondergrond en is geschat op ¤ 1.000 - 1.500. Een identieke vaas treft u in de verzameling van het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam.

Tussen de meubelen treft u een zeldzaam kruisvoetkabinet van omstreeks 1690. Strak van lijn en belijmd met marqueterie in geometrisch en stervormig patroon. Taxatie ¤ 4.000 - 6.000.

Een fraai Hollands , Lodewijk XVI kabinet met tympaan- vormige kap en marqueterie schelpornamenten en `visgraatlijstje', te dateren rond 1800, heeft een schattingsprijs van `slechts' ¤ 3.000 - 4.000.

Een grote zgn. `penantspiegel', oorspronkelijk bedoeld om tussen de ramen te hangen is bekroond door twee lieftallige duifjes, zittend op een pijlkoker, omringd door bloemen. Taxatie voor deze aantrekkelijke Louis XVI spiegel met een hoogte van 205 cm.: ¤3.000 - 3.500.

Temidden van het zilver vallen drie Engelse dekselvazen op. Goed vormgegeven in de vorm van een klassieke vaas en gemerkt Daniel Piers, Londen 1755. Taxatie voor deze 22,5 en 19,5 cm. hoge vazen: ¤ 4.000 - 5.000 .

Onder de klokken vindt U een uitzonderlijk goed staand horloge door Steven Hoogendijk, (1698 - 1788, Rotterdam), getaxeerd op ¤ 15.000 - 20.000 .

De klok heeft o.a. een wortelnoten kast, een `halve kalender', een carillon met 17 bellen, en een schijf met vermelding van twaalf melodieën. Aan de achterzijde van de kap, zeer zeldzaam, een scharnierende klep die uitzicht biedt op het uurwerk.

Een tweede exemplaar, ditmaal van de hand van de Haagse meester Cornelis Straatman en te dateren rond 1765, heeft een uitzonderlijk fraaie `vioolvormige', wortelnoten kast en is getaxeerd op ¤ 3.000 - 5.000. De klok is gesigneerd Cors Straatman/Schravenhage, heeft een achtdaags uurwerk, een zgn. `halfkalender' en wordt bekroond door twee bazuinblazende engelen en een Atlas.

Uit het Empire tenslotte stamt een aantrekkelijke, verguld bronzen pendule, `Maternité' genoemd vanwege de erop afgebeelde moeder en kind bij een wiegje. Taxatie voor deze charmante klok: ¤ 1.000 - 1.500.

Uiteraard is het bovenstaande slechts een bescheiden greep uit deze zeer diverse veiling van ruim 350 lots. Onnodig te vermelden dat er ook voor de beginnende collectioneur met een wat smallere beurs een groot aantal kwalitatief hoogstaande en begerenswaardige zaken te krijgen zijn. Zo is er een beeldschoon, op minutieuze wijze uit ivoor gezaagd, 10 cm. lang locomotiefje van omstreeks 1845. Taxatie voor dit aardige object met een zeer hoog `hebgehalte': ¤ 500 - 700.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op de kijkdagen en veiling!

De volledig geïllustreerde catalogus kunt U online bezichtigen, ook kunt U de gedrukte versie bij ons kopen of bestellen voor ¤20.

Eventuele restauraties of gebreken van de lots staan overigens niet beschreven. Daarom adviseren wij U een conditierapport aan te vragen bij onze medewerkers.

Voor meer informatie, advies of voor het ontvangen van een conditierapport, kunt U contact opnemen met Cees Broekhof of Gijs Lunsingh Scheurleer, telefoonnummer 020 - 30 12 950





Ingezonden persbericht