Ingezonden persbericht

GroenLinks Heerlen luidt de noodklok voor de Heerlense visvijver LTM

De GroenLinks fractie Heerlen e.o. maakt zich grote zorgen na de noodoproep van burgers en de vissenbescherming inzake de slechte toestand van het water en de vissen van de visvijver LTM te Heerlen.
Fractievoorzitter Sajjad Rahnama'i heeft na melding van verontruste burgers schriftelijke raadsvragen aan het college van B&W gesteld. Ongeveer drie weken geleden is er melding gemaakt aan waterschap Limburg over de watervervuiling en happende en dode vissen. De waterschap heeft daarop metingen verricht en geconstateerd dat er te weinig zuurstof in het water zat. Dat zou ook aan de gemeente Heerlen zijn gerapporteerd.
Daarbovenop is de waterstand is ruim 60 cm gezakt vanwege het spuiten van de velden van de plaatselijke voetbalvereniging. De gemeente Heerlen zou via de waterschap hebben laten weten niets te zullen ondernemen tenzij de volksgezondheid in gevaar komt.
Dat betekent dus voor duizenden vissen een harde dood, waar nog bij komt dat het ijsvogeltje wat hier huist te weinig voedsel zal vinden en dus zal verkassen of sterven.
GroenLinks vindt dat de gemeente ook een plicht heeft na te komen jegens de natuur. Men zou bijvoorbeeld zuurstof bij kunnen pompen en de puin kunnen verwijderen.
Er ligt een deken van alg over deze vijver wat waarschijnlijk heeft gezorgd dat er zuurstof tekort is ontstaan.