Ingezonden persbericht

Aan het College van Burgermeester en Wethouders van de gemeente Groningen
Grote Markt 1
9712 HN Groningen

Groningen, 7 september 2009

Betreft: Schriftelijke vragen art. 38 Reglement van Orde gemeenteraad Groningen

Geacht College,

Op 8 mei 2008 heeft de fractie van D66 schriftelijke vragen gesteld onder andere over de invoering van de verkiezingstaxi. Een verkiezingstaxi vergroot de mobiliteit van mensen en kan er voor zorgen dat mensen die slecht ter been zijn toch in staat worden gesteld om gebruik te maken van hun stemrecht.

Het college antwoordde hierop:"In Groningen hebben we nog geen "verkiezingstaxi"gebruikt. Blijkbaar hebben we bij de spreiding van onze stemlokalen ervoor kunnen zorgen dat de stemlokalen in onze gemeente relatief goed bereikbaar waren. Door de gewijzigde omstandigheden is er bij de komende verkiezing voor een beperkte doelgroep misschien een behoefte aan vervoer naar het stemlokaal. De suggestie om kiezers vervoer naar het stemlokaal aan te bieden zullen we betrekken bij de organisatie van de verkiezing van de leden van het Europees Parlement op 4 juni 2009".

Tot onze spijt en onvrede heeft de fractie van D66 geconstateerd dat er tijdens bovenstaande verkiezingen geen verkiezingstaxi heeft gereden. De fractie heeft daarover de volgende vragen:

1. Is er bij de organisatie van de Europese verkiezingen gesproken over de verkiezingstaxi en zo ja, wat zijn de argumenten geweest om deze niet te laten rijden?

2. Bent u van plan de verkiezingstaxi bij de aankomende gemeenteraadsverkiezing wel te laten rijden?

Hoogachtend,

Elco van der Wilt (D66)

---- --