Gemeente Alkmaar

Embargo tot 15 september 18.30 u.

15 september 2009

Regio Alkmaar Promotie Award 2009 naar de Schot Groep

De Schot Groep uit Alkmaar ontvangt de Regio Alkmaar Promotie Award 2009. De bekendmaking van de onderscheiding vindt vanavond plaats tijdens het regio Alkmaar diner in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar.

De Regio Alkmaar Promotie Award, "de Waaghals" wordt toegekend aan een bedrijf uit de regio Alkmaar dat zich onderscheidt als toonaangevend en zo de kwaliteiten uitdraagt van de regio als vestigingsplaats voor bedrijven. De jury die de prijs toekent is samengesteld uit ondernemers en staat onder voorzitterschap de heer Gerrit Valk, voorzitter van de Kamer van Koophandel.

Het juryrapport vermeldt over de Schot Groep onder meer het volgende:

De winnaar van de RAP Award 2009 is al vele jaren lang een vertrouwde naam in Alkmaar en wijde omgeving. Het is een bedrijf waar de medewerkers van aanpakken weten. Een bedrijf dat een gezonde groei heeft doorgemaakt. Het bedrijf, opgericht in 1931, is als het ware meegegroeid met de ambities van de regio. We spreken dan over de ontwikkelingen binnen de agrarische sector, de ontwikkeling van de waterbouw en ook de forse woningbouwopgaven die de regio de afgelopen decennia heeft gekend. Grondwerk, melkrijden, dijkverhoging, maar ook de eerste flexwerkers in 1935 als flexibele schil rond de eigen onderneming, het zijn allemaal kenmerken van onze prijswinnaar. Sinds de oprichting is het bedrijf in Alkmaar gevestigd geweest. Van de Herenweg zijn in latere jaren stappen gezet naar het moderne bedrijventerrein de Boekelermeer.

De jury heeft besloten de Regio Alkmaar Promotie Award 2009 toe te kennen aan de Schot Groep, bekend van ondermeer het vertikaal vervoer, omdat de onderneming het ondernemerschap hoog in het vaandel heeft staan en oog heeft voor nieuwe kansen en uitdagingen. Ondernemingen in Limmen, Beverwijk en Amsterdam werden overgenomen. Naast schaalvergroting werd ook steeds meer gediversifieerd. Niet alleen bouwen aan de ontwikkeling van de regio, maar ook milieutechniek, geconditioneerd goederenvervoer en adviesdiensten werden aan het palet van toegevoegd. Schot is ook een kenmerkend bedrijf voor de regio, een nuchter bedrijf met harde werkers en nog steeds de kenmerken van het familiebedrijf. Daarnaast - en dat is een belangrijk criterium voor de jury - heeft de ondernemer Gijs Schot zich de afgelopen jaren ingespannen om naast zijn drukke bedrijfsactiviteiten zich maatschappelijk betrokken op te stellen. Zijn stem werd de stem van ondernemers in de discussie met de overheid. Niet makkelijke dossiers als verkeer en vervoer, parkmanagement en veiligheid werden zo hoog op de politieke agenda geplaatst.

Voorafgaand aan de uitreiking van de Regio Alkmaar Promotie Award wordt het juryrapport voorgelezen door de voorzitter van de jury, de heer Gerrit Valk. De prijs wordt uitgereikt door de heer Han ter Heegde, burgemeester van Heerhugowaard.

Het regio Alkmaar diner wordt georganiseerd door de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk en de Kamer van Koophandel voor Noordwest-Holland.