Gemeente Boxtel

Boxtel 2010: duurzaam en dynamisch

* 16-09-2009

De laatste begroting van de beleidsperiode 2006-2010 slaat een brug tussen de bestuursperiode 2006-2010 en de strategische visie 2010-2020 ?Boxtel duurzaam en dynamisch centrum in Het Groene Woud?. Deze begroting richt zich op het afronden van beleid uit de periode 2006-2010, zodat we een goede start kunnen maken aan de periode 2010-2020.

Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010, laten we keuzes voor wezenlijk nieuw beleid aan de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college. Ook vanwege de economische recessie hebben we voorzichtigheid betracht. De hoofdpunten in de begroting 2010 zijn dezelfde als de voorgaande jaren: economische, ecologische en sociale duurzaamheid.

Economie, ecologie en mensen
Werken aan kwaliteit staat centraal in de begroting 2010. Op economisch gebied denken we dan vooral aan de verdere ontwikkeling van de bedrijventerreinen, de ontwikkeling van de Spoorzone én de nieuwe economische dragers toerisme en recreatie. Samen met Citymanagement werken we aan goede winkelvoorzieningen in het Centrum én de wijken en kernen. Ondernemers, onderwijs en overheid werken er samen aan om iedereen die kán werken aan het werk te krijgen en te houden.

Dat sluit naadloos aan bij het streven naar kwaliteit op het gebied van sociale duurzaamheid. Daar willen we de randvoorwaarden versterken die het alle burgers mogelijk maken hun kansen te grijpen. Denk aan één beleid voor onderwijs en jeugdzorg, één loket voor toegankelijke zorg in het Ursulagebouw, investeren in kunst en cultuur via Podium Boxtel en Boxtel Beleeft en verdere uitvoering geven aan de Wet maatschappelijke ondersteuning. Via onder andere het werken aan een goede accommodatie voor ODC en de breedtesport blijven we een brede sportdeelname voor iedereen stimuleren.

Op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, natuur en milieu gaan we door op de ingeslagen weg. De programma?s Regenboog, Verkwikkend buitengebied en Centrum Boxtel springen op ruimtelijk gebied in het oog. Via de honderd stappen uit de Nota Duurzame Ontwikkeling werken we ook in 2010 aan duurzaamheid in Boxtel. Niet alleen op ecologisch gebied, niet alleen voor onszelf en vooral niet alleen. Duurzaamheid is, zoals zoveel, in Boxtel een zaak van overheid, ondernemers, onderwijs én burgers.

Belastingen en leges stijgen niet meer dan trendmatig
In 2009-2010 zitten we niet stil. We werken aan allerlei projecten uit de begroting 2009. De gemeente levert bovendien haar bijdrage aan het bestrijden van de gevolgen van de kredietcrisis. We zitten dus niet stil. Toch stijgen de belastingen niet meer dan trendmatig. Het tarief voor de afvalstoffenheffing daalt zelfs met 3%. Dit komt onder andere omdat bijna de helft van het nieuwe beleid uit deze begroting budgetneutraal is.

Behandeling van de begroting
Op 20 oktober en 3 november behandelt de gemeenteraad de begroting. Daarvoor wordt de begroting behandeld door de drie raadscommissies: op 28 september door Maatschappelijke Zaken, op 29 september door Ruimtelijke Zaken en op 30 september door Bestuurlijke Zaken.