NVLF


---

16 september 2009

Taalevaluatie bij een communicatief niveau tussen nul en drie jaar: NNST en V-CDIs

Tijd 9:30 - 16:00
Locatie Goes
Sprekers prof. mw. Inge Zink en dhr. Dirk Lembrechts Kosten EUR160,00, betaling ná bevestiging van plaatsing per direct, overmaken op rekeningnummer 7163263 t.n.v. LogoZ, Strandwal 21, 4386 HE Vlissingen
Contactinformatie

aanmelden en informatie kan per e-mail , u ontvangt een ontvangst bevestiging van de mail

Het belang van vroege taalscreening en vroege taaldiagnostiek wordt de laatste jaren steeds meer erkend. Om het communicatieniveau van kinderen met een taalontwikkelingsleeftijd jonger dan drie (en zelfs jonger dan twee) jaar correct te kunnen bepalen, heeft men echter gestandaardiseerde en genormeerde meetinstrumenten nodig die naast de beoordeling van taalbegrip en taalproductie ook voldoende aandacht hebben voor preverbale aspecten.
Daarom werden tijdens de voorbije jaren twee Amerikaanse instrumenten aangepast aan en genormeerd voor het Nederlands. De nieuwe Nederlandstalige instrumenten die zo ontstonden zijn de Nederlandstalige Nonspeech Test (NNST) (Zink & Lembrechts, 2000) en de N-CDIs: Lijsten voor Communicatieve Ontwikkeling (Zink & Lejaegere, 2002, 2003, 2007). Beide instrumenten maken het mogelijk om de communicatieve ontwikkeling van nog niet of nauwelijks sprekende kinderen te beoordelen.