Veteranendagen Koninklijke Luchtmacht

De Veteranendagen van de Koninklijke Luchtmacht vinden dit jaar plaats op woensdag 16 en donderdag 17 september op de vliegbasis Eindhoven. Met het organiseren van Veteranendagen geeft de luchtmacht vorm aan haar waardering voor de inzet van de veteranen die vaak dienden onder moeilijke en zware omstandigheden.

Verschillende categorieën luchtmachtveteranen komen bijeen op de vliegbasis om elkaar te ontmoeten en te gedenken. Op woensdag worden 800 veteranen verwacht en op donderdag naar schatting 1.400. De Veteranendagen zijn op beide dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Tijdens de Veteranendagen is er voor de deelnemers vooral gelegenheid om oude bekenden te ontmoeten. 's Ochtends vindt de officiële vlaggenceremonie en kranslegging plaats. Gedurende de hele dag hebben deelnemers de gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken met diverse stands en tentoonstellingen. Het thema van de Veteranendagen dit jaar is de inzet van het Commando Luchtvaarttroepen dat van 1947 tot 1950 was uitgezonden naar Nederlands-Indië. Dit komt onder andere tot uiting in een miniatuurluchtvloot van de Nederlandse en Nederlands-Indische militaire luchtvaart sinds 1913. Er is op beide dagen ook aandacht voor de Meivliegers uit 1940. Over deze inzet van het luchtwapen tijdens de eerste dagen van de oorlog is een film gemaakt die op beide dagen wordt uitgereikt aan belangstellenden. Tevens zullen veteranen een rondvlucht maken met de Fokker 50 tussen 12.00 uur en 14.00 uur.

De luchtmacht organiseert jaarlijks veteranendagen in samenspraak met vertegenwoordigers van de Stichting Federatie Militaire Luchtvaart (MILU). Deze stichting treedt op als belangenbehartiger voor de veteranen van de militaire luchtvaart.

Voor informatie over vliegbewegingen omtrent de Veteranendagen, zie http://www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen. Voor nadere vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met Staf Voorlichting vliegbasis Eindhoven: 040 - 289 6133 of 040 - 289 6144. Voor klachten kan eveneens worden gebeld met het gratis nummer 0800 - 022 6033.

Noot voor redacties (