Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Evolutie experimenteert met bloemen

15 september 2009

De evolutie laat geen kans onbenut om wat nieuws uit te proberen. Anneke Rijpkema onderzocht hoe petuniabloemen zich vormen en ontdekte dat de natuur nog gevarieerder is dan je op het oog al ziet. De genen die verantwoordelijk zijn voor bloemvorming kunnen op verschillende plaatsen hele andere resultaten veroorzaken. De evolutie heeft een systeem gevonden dat werkt, maar probeert binnen dat systeem nog steeds van alles. Anneke Rijpkema promoveert op 16 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen, haar onderzoek werd gefinancierd door NWO.

Om te verklaren hoe de vorm van bloemen gereguleerd wordt, werd tot op heden voornamelijk onderzoek gedaan aan twee modelsoorten: de zandraket en het leeuwenbekje. Volgens Rijpkema is dit niet voldoende om een volledig beeld te krijgen. Zij onderzocht de Petunia hybrida, familie van onder andere de tomaat en aardappel. Hoewel de Petuniabloem lijkt op die van de zandraket, zijn er behoorlijke verschillen in de manier waarop bloemen van deze planten gevormd worden. Het resultaat is vrijwel hetzelfde, maar in het proces dat er aan vooraf gaat zijn grote verschillen te zien. Er is dus nog meer variatie in de natuur dan je zo met het blote oog kunt zien.

Rijpkema analyseerde welke genen bij de Petunia verantwoordelijk zijn voor de bloemvorming en variatie. Dit deed zij onder andere door naar mutanten te kijken: bloemen waarbij een gen niet meer functioneert, waardoor ze een ander uiterlijk krijgen. Dit stelde Rijpkema in staat om te zien wat welke genen precies doen. De ontwikkelingsbiologe ontdekte dat onder andere genduplicatie - waarbij van een gen twee of meer kopieën worden gemaakt - een grote rol speelt in het ontstaan van variatie in bloemvormen.

Petunia's, tomaten en Gerbera's

Het onderzoek van Rijpkema laat niet alleen zien hoe de evolutie van planten in zijn werk gaat, maar ook hoe planten nú werken. Dit is vooral interessant voor kwekers. Kennis over bloemvorming kan hen in staat stellen een plant te veranderen. Daarnaast kan kennis over de Petunia ook kennis opleveren over gerelateerde planten, zoals de aardappel en tomaat.

Rijpkema voerde haar onderzoek aan de Radboud Universiteit uit met subsidie van NWO. Zij ontving in 2008 een Rubiconsubsidie van NWO, daarmee doet zij momenteel onderzoek aan de Universiteit van Helsinki. Dit keer richt zij zich op Gerbera's.

..............................
Meer informatie:

* Anneke Rijpkema (Radboud Universiteit, nu Universiteit van Helsinki)

* t.: 024-3652910 (A.G.M. Gerats) of +358-9-19157943 (Universiteit van Helsinki)

* A.Rijpkema@science.ru.nl

* promotiedatum: 16 september

* promotor: prof. dr. A.G.M. Gerats, copromotor: dr. M. Vandenbussche

laatst gewijzigd op 15 september 2009