ABVAKABO FNV

Leger des Heils start met `Werk voor iedereen'

Het Leger des Heils en Start Foundation gaan samenwerken om binnen drie jaar zo'n driehonderd werkplekken te creëren voor mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen. Onder het motto `Werk voor Iedereen' gaat het Leger des Heils zich inzetten om in heel Nederland ondernemingen op te starten. De Start Foundation ondersteunt dit initiatief financieel en met expertise.
De maatschappelijke opvang is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd, maar het ontbreken van werk blijft een obstakel voor volwaardige deelname aan de samenleving. Bestaande re-integratietrajecten houden te weinig rekening met de specifieke problematiek van deze mensen. Daarom besteedt het Leger des Heils de komende jaren nadrukkelijk aandacht aan het realiseren van betaalde banen door middel van het initiatief `Werk voor Iedereen'. Op een tiental plaatsen is `Werk voor Iedereen' al in de praktijk gebracht. Zo wordt in de centrale keuken van het Leger des Heils in Rotterdam ravioli voor het Limburgse pastahuis Pasta Puro vervaardigd voor restaurants in heel Nederland. Vanuit deze werkplekken kunnen cliënten doorgroeien naar een reguliere baan.

De nieuwe bedrijven zitten met name in drie sectoren: food, groenvoorziening en kleding/outlet. Naar verwachting is er plaats voor 250 à 300 mensen. Deels blijven ze werkzaam in deze ondernemingen, een ander deel zal uitstromen naar reguliere bedrijven. In de bedrijfsopzet wordt samengewerkt met marktpartijen, zoals Pasta Puro, V&D en La Place.

Vertrouwen
Start Foundation steunt al jaren op creatieve wijze een grote diversiteit aan kleinschalige projecten en bedrijven waar plaats is voor kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt. Het is de eerste keer dat de Foundation twee miljoen euro uittrekt voor een project. Dit zegt veel over het vertrouwen in de aanpak van het Leger des Heils en het verwachte sociale rendement. Naast de clientèle van het Leger des Heils zal in de nieuw op te richten bedrijven ook plaats zijn voor mensen die als gevolg van de crisis buiten de arbeidsmarkt zijn beland.

Luitenant-kolonel Dr. Ine Voorham namens het Leger des Heils en de heer Mr. Anton Westerlaken namens de Start Foundation hebben vandaag in Rotterdam het samenwerkingscontract ondertekend. 15-09-2009, Welzijn | Meer over: welzijn