Gemeente Castricum

bereikbaarheid

Wethouder Hes opent Monumentendagen

Afgelopen zaterdagmorgen heeft wethouder Ber Hes de Castricumse Open Monumentendagen geopend in dorpshuis De Kern. Hij deed dit door borden met fotoâs van de 13 opengestelde monumenten overeind te zetten in de vorm van dominostenen. De wethouder benadrukte dat de Castricumse monumenten niet van de kaart mogen verdwijnen en dat de gemeente een oogje in het zeil houdt om de historische waarde van de objecten te bewaren.

Het was alweer de 23e keer dat de gemeente medewerking verleende aan de organisatie van deze monumentendagen. Omdat De Kern dit jaar een belangrijk onderdeel vormde van het evenement, vond de officiële opening in het dorpshuis plaats.

Â

Frans Bruggeman, voorzitter van de Stichting De Kern, heette iedereen welkom, in het bijzonder het echtpaar De Beurs, dat vroeger de scepter zwaaide over het gebouw als jeugdherbergvader- en moeder. Bruggeman bedankte de leden van de Werkgroep Oud-Castricum voor hun bijdragen aan de gezamenlijke expositie in De Kern.

Â

Voorzitter van Werkgroep Oud-Castricum, Frans Duffhues lichtte toe dat het thema van de tentoonstelling tweeledig was: âCastricum op de kaartâ en âDe Kern op de kaartâ. Daarmee werd de groei van het dorp in de loop der jaren bedoeld en de functies die het dorpshuis sinds 1938 heeft gehad.

Â

Voorafgaand aan de openingshandeling wees wethouder Ber Hes op het belang van de monumenten die de gemeente Castricum kent. Dat zijn 94 rijksmonumenten, 7 provinciale en 121 gemeentelijke monumenten. Direct na de opening liepen de eerste bezoekers het dorpshuis al binnen om de expositie te bezichtigen.

Â