Gemeente Reiderland


Herdenkingsmonument Bad Nieuweschans

Oproep aan Groningse kunstenaars

Â

Gemeente Reiderland wil een herinneringsmonument in Bad Nieuweschans oprichten voor de personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog per trein naar Duitsland werden weggevoerd. Nieuweschans was het laatste station in Nederland.

De locatie voor het herdenkingsmonument is het pleintje, naast het tweede perron, in Bad Nieuweschans.
Op deze plek stonden, in de laatste oorlogsjaren, elke dinsdagavond 30 goederenwagons gerangeerd, om aangekoppeld te worden aan een Duitse locomotief, die de afgeladen wagons vervolgens naar de vernietigingskampen transporteerde.
Aldus werden voornamelijk Joodse mensen uit kamp Westerbork, maar ook zigeuners, homofielen, communisten en verzetsstrijders weggevoerd. Voor al deze mensen was Nieuweschans de âlaatste halteâ in Nederland.

Gemeente Reiderland roept alle beeldend kunstenaars, vormgevers en (landschaps)architecten die wonen in, of afkomstig zijn uit de provincie Groningen op om in te schrijven voor dit herdenkingsmonument. De inzending dient uiterlijk 23 oktober 2009 binnen te zijn. De realisatie van het herdenkingsmonument is gepland uiterlijk 31 april 2010.
Binnenkort is nadere informatie beschikbaar op deze website.