Watersportverbond - KNWV

WSV reageert op afsluiting zones op de Waddenzee

woensdag 16 september 2009

Het Watersportverbond heeft gereageerd op een lijst van het Ministerie van LNV van eventueel in 2010 af te sluiten gebieden in de Waddenzee. Dit deed het verbond mede namens de ANWB, BBZ, HISWA, en de Vereniging van Toerzeilers en Wadvaarders.

Ontmoeting met een zeehond tijdens de Waddenexpeditie 2009 - foto Rob Kap Deze gebieden worden dan zogenaamde âartikel 20â-gebieden in het kader van de Natuurbeschermingswet. Dit zijn in het Wad gebieden die ten behoeve van rust voor zeehonden of vogels worden afgesloten, voor menselijk medegebruik, gedurende een bepaalde periode van het jaar.

Nadere motivering
Afsluiting zal voor een aantal gebieden weinig tot geen last voor de watersport geven. Van een aantal andere gebieden is een nadere motivering gevraagd, of herziening van de grens van het af te sluiten gebied.

Strook diep water vrijgeven
In het kader van veiligheid is voorgesteld om bij een aantal gebieden de strook diep water, tot aan het deel dat op de kaart droogvallend is, vrij te geven. Deze strook zou door de watersport gebruikt moeten kunnen worden. Dit geeft meer veiligheid, zeker bij slecht weer als hierdoor langs 'het oppertje' (daar waar golven en wind de
watersporters het minst dwars zitten) gevaren kan worden, of als hierdoor minder gekruist hoeft te worden.

Heropenen
Ook is aangedrongen op het heropenen van een aantal op dit moment al jarenlang afgesloten gebieden. De noodzaak van blijvende afsluiting van deze gebieden wordt betwijfeld. Gevraagd is om in ieder geval duidelijk aan te geven waarom afsluiting nodig is. Dit zouin ieder geval het begrip van de vaar-gebruikers van het Wad kunnen bevorderen.