Investeer ook in ontwikkelingssamenwerking

16/09/2009 14:16

ICCO

Het kabinet heeft voor 2010 een begroting gepresenteerd waarin veel ruimte is voor investeringen. Hoewel alle Nederlanders er relatief op achteruit gaan, wil het kabinet de bezuinigingen uitstellen en juist nu investeren om de gevolgen van de crisis op te kunnen vangen. Helaas wordt deze redenering niet gevolgd waar het ontwikkelingssamenwerking betreft. Want hoewel ontwikkelingslanden deze financiële crisis niet hebben veroorzaakt, worden zij zwaar getroffen door de voorgenomen bezuiniging van 600 miljoen euro.

ICCO vindt het goed dat het kabinet vasthoudt aan de 0,8% van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking en begrijpt ook dat de consequentie van dat beleid is dat er in economisch mindere tijden dus bezuinigd wordt op ontwikkelingssamenwerking. Maar het is desondanks niet te verteren dat de armen wereldwijd toch het kind van de rekening zijn, terwijl zij ook volgens het kabinet "part nog deel hebben" aan deze crisis.

,,Het is teleurstellend dat deze crisis niet wordt aangegrepen om de voedsel-, energie- en klimaatcrisis aan te pakken", zegt Jack van Ham, algemeen directeur van ICCO. ,,Investeren en risico nemen in economisch goede tijden kan iedereen. Keuzes maken in moeilijke tijden vraagt moed en inzicht. Het is tijd voor een fundamentele koerswijziging, en daarbij passen juist investeringen in ontwikkelingslanden.

Ook valt te denken aan creatieve oplossingen, zoals het stimuleren van de handel in CO2-credits die ten goede komen aan de armen. Verder dient de rekening van de financiële crisis en de klimaatcrisis te worden betaald door de veroorzakers ervan, bijvoorbeeld via kleine heffingen op financiële transacties.

De verruimde samenwerking op het gebied van ontwikkelingssamenwerking met andere departementen vindt ICCO verstandig. Een nadere analyse van de cijfers moet uitwijzen of hierdoor het budget voor ontwikkelingssamenwerking niet vervuild raakt met uitgaven voor veiligheid en klimaat die niet uit de officiële ontwikkelingshulp betaald zouden moeten worden.





http://www.icco.nl