Gemeente Bodegraven

gemeentenaam

ReBo-commissie verdeeld over nieuwe gemeentenaam

Op 9 september boog de ReBo-commissie zich over de nieuwe naam van de toekomstige gemeente. De meningen waren verdeeld. De meerderheid van de partijen in Bodegraven koos voor de naam Bodegraven. In Reeuwijk ging de voorkeur uit naar namen gelieerd aan Wiericke, zoals Wiericke, en Rijn en Wiericke. De gemeenteraden nemen op 1 en 5 oktober een besluit.

De motivatie voor de voorgestelde namen kwam voor wat betreft de eerste twee namen overeen met het advies van de Commissie Naamgeving:
* Bodegraven: Dit is de grootste gemeente en het is een bekende naam.

* Rijn en Wiericke: De bevolking heeft de naam Wiericke of een combinatie met een andere naam uitgebreid genoemd. Het is een historische verantwoorde naam en het is gebruikelijk om een gebied aan te duiden met de hoofdrivieren.

* Wiericke: deze naam was niet genoemd door de Naamscommissie, maar had wel de voorkeur van enkele partijen. Een naam met historische waarde, en een alom bekende naam.

De bevolking van Bodegraven en Reeuwijk had actief namen voor de nieuwe gemeente bedacht: in totaal waren er maar liefst 220 naamsuggesties binnengekomen. Een speciaal door de gemeenteraad ingestelde Commissie Naamgeving liet zich inspireren door deze suggesties. Zij stelde uiteindelijk vier namen voor: in alfabetische volgorde Bodegraven, Bodegraven-Reeuwijk, Reeuwijk-Bodegraven en Rijn en Wiericke. De dubbele namen vielen bij een aantal partijen al snel af, waarna Rijn en Wiericke en Bodegraven overbleven. De VVD Reeuwijk en Reeuwijks Belang pleitten voor de naam Wiericke, waarna deze werd toegevoegd.

Vervolg

Op 1 en 5 oktober aanstaande beslissen de twee raden over de nieuwe naam. De Stuurgroep maakt het besluit van de raad kenbaar aan de Minister van Binnenlandse Zaken voor 1 november a.s., zodat de Minister het besluit nog kan meenemen in het wetsvoorstel.

Mochten de gemeenteraden het begin oktober niet eens worden over de nieuwe naam, dan is dat het besluit dat kenbaar wordt gemaakt aan de Minister. In dat geval wordt de naam automatisch Bodegraven vanaf 1 januari 2011: de naam van de grootste gemeente. Dit is bij wet zo bepaald. De nieuwe raad kan dan vanaf een jaar na de fusie een nieuwe naam kiezen.

tentoonstelling stedenbouwkundige visie, centrale hal, gemeentehuis Bodegraven

Uw reactie op de visie is welkom

tot en met 22 september.

Stuur uw e-mail naar:

info@bodegraven.nl

naar veiligheidsmonitor

naar de voorjaarsnota