Gemeente Berkelland

Persbericht

16 september 2009

College biedt gemeenteraad verantwoorde begroting 2010 aan Wethouder Leo Scharenborg: " Het financiële beleid van de afgelopen jaren werpt zijn vruchten af." Ondanks de economische crisis kan Berkelland een sluitende begroting voor 2010 presenteren. Wethouder Leo Scharenborg van Financiën: "Het is zondermeer waar. De bijdrage van het Rijk aan gemeenten neemt de komende jaren fors af. De lasten voor de Wet Werk en Bijstand (WWB) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) nemen toe. Maar ondanks deze ontwikkelingen zijn we in staat een sluitende begroting 2010 aan de gemeenteraad te presenteren. De afvalstoffenheffing stijgt niet en de overige belastingen stijgen alleen met het inflatiepercentage. Het degelijke financiële beleid van de afgelopen jaren werpt duidelijk zijn vruchten af."

Sluitende begroting 2010
Het college heeft er alles aan gedaan om de raad een sluitende begroting 2010 aan te bieden zonder dat extra lastenverzwaringen voor de inwoners en bedrijven in Berkelland nodig zijn. De stijging van de lasten blijft beperkt tot de inflatiecorrectie. Het college stelt zelfs voor om de afvalstoffenheffing in 2010 niet te verhogen.

Economische crisis
Ook in Berkelland merken we de effecten van de economische crisis. De uitkering die we van het Rijk ontvangen is veel lager dan we eerder mochten verwachten. Daarnaast stijgen de uitgaven voor bijstandsuitkeringen, bijzondere bijstand en schuldhulpverlening. Aan de andere kant draagt Berkelland door de investeringen die uitgevoerd gaan worden bij aan de werkgelegenheid. We investeren 2 miljoen in herinrichting van wegen, 1,6 miljoen in onderwijshuisvesting en 4,3 miljoen in riolering. Ook investeren we in een nieuw gemeentehuis en een nieuwe werf. Daarnaast zijn we bezig met het centrumplan Borculo wat tot diverse investeringen leidt, zoals het bevaarbaar maken van de Berkel. Ook kleinere projecten zoals Hartveilig wonen worden uitgevoerd.

Wet Maatschappelijke ondersteuning
We merken dat er een groeiende behoefte is aan ondersteunende zorg bij het huishouden. We zien nog steeds een toename van het aantal uren zorg dat we moeten leveren. Ook blijkt dat de behoefte aan zwaardere zorg toeneemt. Daarnaast neemt de vraag naar woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen ook toe. Dit heeft tot gevolg dat de kosten stijgen. De uitdaging is nu om met behoud van redelijke mogelijkheden toch de kosten van deze voorzieningen in de hand te houden. In de praktijk blijkt dat we bij het overdragen van deze taken naar de gemeente in vergelijking met andere gemeenten minder geld van het Rijk gekregen hebben dan de kosten die we nu moeten maken.

Drie stappen naar gezonde gemeentelijke financiën
Het gezond maken van de gemeentelijke financiën vond de afgelopen jaren in drie stappen plaats. Eerst een goede reservepositie, dan een sluitende jaarbegroting en tot slot een gezond meerjarenperspectief. De vermogenspositie (algemene reserve) van Berkelland kwam in 2005 nog op 4,6 miljoen negatief uit. De algemene reserve bedraagt nu 9 miljoen positief. We hebben 'wat vlees om de botten' om tegenvallers op te vangen. Daarnaast hebben we ook een sluitende jaarbegroting. Een gezond meerjarenperspectief is met de lagere uitkering van het Rijk nog een echte uitdaging.

Komende jaren
"Dit alles wil niet zeggen dat we ons strikte financiële beleid niet gewoon voortzetten.", vervolgt Leo Scharenborg. "Voor 2011 en verder staan we nog voor een forse opgave. De meerjarenbegroting laat tekorten zien die oplopen van E 2 miljoen in 2011 tot E 4 miljoen in 2013. Over dit meerjarenperspectief maak ik me zorgen. Het betekent dat we in 2010 maatregelen moeten bedenken om deze tekorten weg te werken."
---




Gemeente Berkelland