Gemeente Hilversum

Lamp van Dudok wint Wiki Loves Art

publicatiedatum: woensdag 16 september 2009

De winnende foto van de Wiki loves art/NL competitie is een foto van een lamp die genomen is in de Dudok Dependance. Daar staat origineel meubilair afkomstig uit het raadhuis van W.M. Dudok tentoongesteld. De foto is gemaakt door Marlies Bouten uit Soest.

De jury van Wiki loves art/NL had een zware taak. Uit ruim 5000 foto's moesten zij 10 foto´s nomineren in verschillende categorieën. Tijdens het juryoverleg ontstonden er discussies over techniek, bruikbaarheid voor Wikipedia, sfeer en creativiteit. Met vurige pleidooien probeerden de juryleden hun favoriete foto's te `redden'. Uiteindelijk is er unaniem gekozen voor de foto van de bureaulamp. Het jurycommentaar luidde: `De sfeer spat eraf bij deze foto, de foto maakt nieuwsgierig en is daarnaast heel goed bruikbaar om Wikipedia artikelen te illustreren. De perfecte combinatie tussen goede weergave van het object en sfeer'.

Wikipedia, de online encyclopedie
Bezoekers van Wiki loves art /NL werden in de afgelopen maand juni uitgenodigd om collectiestukken te fotograferen van deelnemende musea. Deze foto´s zullen vervolgens worden gebruikt om de online encyclopedie Wikipedia te illustreren. Door deze samenwerking tussen fotografieliefhebbers, musea en erfgoedinstellingen wordt Wikipedia verrijkt met vrij gelicenseerde beelden van collectiestukken uit musea, waar de encyclopedie nu een tekort aan heeft. Het initiatief is een vervolg op het succesvolle Wikipedia loves art project dat afgelopen februari in de VS en de UK plaatsvond. Meer informatie is te vinden via www.wikilovesart.nl.

Dudok Dependance
De Dudok Dependance bevindt zich onderin het raadhuis van Hilversum. Hier staan ook originele meubels uit het raadhuis tentoongesteld inclusief de lamp. De openingstijden zijn woensdag en zondag van 12.00 tot 16.30 uur. Elke zondag is er om 14.00 uur een rondleiding door het raadhuis met na afloop een torenbeklimming. Kosten EUR7,50.

Foto: Marlies Bouten, Wiki loves art/NL