Hogeschool Windesheim

Persbericht 11 september 2009

Eerste- en tweedejaarsstudenten Civiele Techniek van de Christelijke Hogeschool Windesheim beoordelen tijdens het minisymposium Dijk en Meer vier toekomstvisies voor de Afsluitdijk. In opdracht van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat zijn deze vier visies door de top van de Nederlandse ingenieursbureaus, waaronder Oranjewoud, Royal Haskoning, DHV en Arcadis opgesteld. Het symposium vindt plaats op donderdag 17 september, van 12.30 tot 16.30 uur op Windesheim in Zwolle.

Onderwijs en werkveld

In het tweede jaar Civiele Techniek is de waterhuishouding van het IJsselmeer een centraal thema en zijn ook de vier toekomstvisies bestudeerd. Herman Slump, scheidend Windesheimdocent en voormalig medewerker van Rijkswaterstaat directie IJsselmeergebied, was en is in beide functies betrokken bij het onderwerp waterhuishouding. Slump:âVoor mijn studenten is dit symposium een mooie kans het werk van de ingenieursbureaus te bestuderen, te analyseren en te beoordelen. Vooraf hebben zij gestemd op een van de vier visies, dit vormt de nul-meting. Tijdens het minisymposium lichten de bedrijven hun visie toe en is er daarna opnieuw een meting. Het wordt interessant om aansluitend gezamenlijk te reflecteren op de verschillen in de gekozen visies. De studenten onderbouwen na afloop hun keuze in een kort verslag. Het zou mooi zijn als we deze verslagen aan de staatssecretaris aan kunnen bieden. Het werkveld de hogeschool in halen en onderwijs verbinden met de praktijk, dat staat op deze middag centraal.â

Veilige toekomst

Rijkswaterstaat werkt samen met de provincies Friesland en Noord-Holland aan de toekomstverkenning voor de Afsluitdijk. De dijk moet worden aangepast om te kunnen blijven voldoen aan de veiligheidseisen voor de toekomst waarbij men rekening houdt met een klimaatverandering. Naast een veiligere Afsluitdijk heeft Rijkswaterstaat nu ook de kans om meer met de Afsluitdijk te doen. De vier ingenieursbureaus hebben in hun toekomstverkenning gezocht naar nieuwe mogelijkheden en innovatief gebruik van de Afsluitdijk. Na een kabinetsbesluit kan de planstudiefase beginnen, met aansluitend in 2011 de aanbesteding. Meer informatie over dit project is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/marktverkenningafsluitdijk.