Gemeente Wijdemeren


Inspraak nieuwe welstandsnota

Inspraak nieuwe welstandsnota

De concept-Welstandsnota ligt vanaf 17 september 2009 zes weken ter inzage in het gemeentehuis.

Vorig jaar heeft de raad het budget voor de welstand verlaagd tot 31000,-. Dit heeft tot gevolg dat de welstandsnota moet worden aangepast. De concept-welstandsnota 2009 gaat nu de inspraak in.

Klantvriendelijk
Er hoeven minder bouwplannen naar de welstandscommissie. De nieuwe welstandsnota maakt het mogelijk dat veel meer (kleine) bouwplannen aan sneltoetscriteria kunnen voldoen. De criteria worden namelijk verruimd. Deze werkwijze komt voort uit de dereguleringsgedachte, levert tijdwinst op en is klantvriendelijker omdat de doorlooptijd van de vergunningen tot 2 weken kan worden verkort.

Meer rechtszekerheid
Een van de wettelijke toetsingskaders voor een bouwvergunning is de toetsing aan de redelijke eisen van welstand. Soms wordt het advies van de welstandscommissie gebruikt om bezwaar te maken tegen een verleende bouwvergunning. Door het verruimen van de welstandscriteria zullen meerdere bouwplannen voldoen aan vastgesteld beleid en wordt de kans dat een bezwaar op dit punt gegrond wordt verklaard, verkleind. Dit geeft meer rechtszekerheid voor de vergunninghouder. De concept-Welstandsnota ligt vanaf 17 september zes weken ter inzage in het gemeentehuis, wordt op 4 november behandeld in de commissie Ruimte en Economie en op 24 november in de gemeenteraad.

(14-09-2009)