Provincie Flevoland

College bezorgd over financiële perspectieven

Reactie College van GS op Miljoenennota

Het College van GS is bezorgd over de financiële perspectieven van het Rijk. Gisteren bij de presentatie van de miljoenennota is duidelijk geworden dat er vanaf 2011 fors bezuinigd moet worden. "Het Rijk kampt met een structureel tekort van 35 miljard en een staatschuld die daardoor snel oploopt (380 miljard). Daar krijgen we, hoe dan ook, last van", aldus de Flevolandse Commissaris van de Koningin, Leen Verbeek. "De bezuinigingen die het kabinet de komende jaren zal moeten doorvoeren zullen ook onze provincie raken. Immers, zelfs als de economie met 2 procent groeit, dan nog stijgt de staatsschuld zonder ingrepen met 30 miljard per jaar. Het Rijk kan het zich dus niet permitteren de hoop vooral op de economische groei te vestigen, maar zal ingrijpende maatregelen moeten treffen. De bezuinigingen zullen echt fors zijn."

"In Flevoland mogen we blij zijn dat het kabinet nog niet alle noodzakelijke bezuinigingen heeft ingevuld. Die zouden voor ons op een ongelukkig moment kunnen komen", vervolgt Verbeek. "In oktober komt het kabinet met de RAAM-brief (Rijksbesluiten Amsterdam Almere Markermeer) waarin voor ons een aantal belangrijke richtinggevende besluiten zullen worden genomen en veel van onze plannen zijn inmiddels in - of staan op het punt van - uitvoering. Belangrijke winst in deze miljoenennota is dat vooralsnog de belangrijkste afspraken zoals we ze met het Rijk hebben gemaakt worden nagekomen. Dat geeft ons ruimte voor de daadwerkelijke uitvoering van voor ons belangrijke projecten".

Provinciefonds

Het kabinet heeft onlangs besloten het Provinciefonds met een kwart te verlagen. Dat komt neer op een korting van 300 miljoen. Die korting neemt verder toe bij bezuinigingen van het Rijk na 2011. De hoogte van de uitkering van het Provinciefonds is gekoppeld aan de hoogte van de uitgaven van het Rijk. Geeft het Rijk meer uit, ontvangt de provincie meer, maar bij bezuinigingen ook navenant minder. De
bezuinigingsplannen van het kabinet vanaf 2011 leiden volgens het Inter Provinciaal Overleg (IPO) opgeteld tot een structurele korting op het Provinciefonds van een half miljard euro, dus een korting van ongeveer 40%.
Hoe de verdeling van deze korting zal plaatsvinden moet nog bediscussieerd worden, zowel tussen Rijk en decentrale overheden als tussen de provincies onderling. "Wij bereiden ons daarop terdege voor en dat is ook nodig. We staan voor een forse ontwikkelopgave. Dat wordt ook erkend, maar we zullen door de financiële perspectieven met z'n allen in Flevoland hard moeten knokken voor de realisatie van die opgave. Gemakkelijk wordt het niet, maar de uitdaging is daarom des te groter en we zijn er klaar voor", aldus Leen Verbeek.

Motorrijtuigenbelasting

Hoe de bezuinigingen precies zullen uitpakken moet nog blijken, maar voor 2010 wordt in de plannen die het Rijk gisteren heeft ontvouwd wel al een nadelig effect voor de Motorrijtuigenbelasting gesignaleerd. In zijn Belastingplan 2010 zet het kabinet het eerder aangekondigde voornemen door om vanaf dat jaar een nultarief in de Motorrijtuigen belasting te hanteren voor zeer zuinige personenauto's. In 2008 werd het tarief reeds gehalveerd, in 2009 teruggebracht tot een kwart en nu wordt het teruggebracht tot nihil.