Wageningen Universiteit en Researchcentrum

New book: Governance in de groen-blauwe ruimte

15 Sep 2009

Breeman, G., H. Goverde en C.J.A.M. Termeer (red.) (2009). Governance in de groen-blauwe ruimte. Handelingsperspectieven voor landbouw, landschap en water. Van Gorcum, Assen.

Duurzame landbouw, vitaal landelijk gebied, biodiversiteit en integraal watermanagement staan hoog op de politieke agenda. Governance in de groen-blauwe ruimte analyseert de wijze waarop overheden, burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties werken aan deze actuele vraagstukken in complexe beleidsnetwerken.

Uitgangspunt van governance is dat de overheid niet de enige partij is die sturend en coördinerend optreedt in de publieke ruimte. Ook andere partijen doen dat. Dit boek bespreekt een groot aantal vormen van de wisselwerking tussen de handelingen van overheden en die van andere partijen. Aan de orde komen bijvoorbeeld gebiedsprocessen, maatschappelijke zelfsturing, overheidscontrole op afstand, publiek-private samenwerking en ronde tafels en maatschappelijke dialogen. Bovendien concluderen de auteurs dat het in de praktijk vaak gaat om hybride vormen van governance, waarbij een combinatie wordt gemaakt van hiërarchische sturing en horizontale samenwerking.

De verschillende praktijkverhalen geven inzicht in de vele mogelijkheden van governance, maar ook in de weerbarstigheden daarvan. Barrières komen aan de orde waar ambtenaren, maar ook burgers en bedrijven tegenaan lopen in hun zoektocht naar andere manieren van maatschappelijke probleemoplossing. De oorzaken van deze hindernissen worden onderzocht. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijke handelingsperspectieven om deze hindernissen weg te nemen.

Alle auteurs van het boek zijn verbonden aan Wageningen Universiteit en Research Center en doen zelf onderzoek naar de praktijken van governance in de groene en blauwe ruimte. Dit maakt het boek uitstekend geschikt voor mensen uit de praktijk die behoefte hebben aan reflectie of op zoek zijn naar nieuwe handelingsperspectieven. Daarnaast is het boek ook geschikt als een introductie van governance praktijken voor HBO- en WO studenten. Ten slotte willen de auteurs met dit boek een bijdrage leveren aan de discussie over methodieken van maatschappelijke sturing. Dit maakt het boek ook interessant voor onderzoekers aan universiteiten en onderzoeksinstituten.

Dr. G.E. Breeman is universitair docent Bestuurskunde aan de Universiteit van Wageningen. Prof. dr. H.J.M. Goverde is buitengewoon hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Wageningen en universitair hoofddocent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Prof. dr. ir. C.J.A.M. Termeer geeft als hoogleraar leiding aan de leerstoelgroep Bestuurskunde van de Universiteit van Wageningen.