Gemeente Scheemda


Een schone berm geeft energie!
een schone berm kost energie.jpg

De Provincie Groningen is van start gegaan met de campagne "Een schone berm geeft energie"

Gooi geen afval in de berm!â Die oproep doet de provincie aan al haar inwoners met de campagne 'Een schone berm geeft energie'. Zo slaat de provincie twee vliegen in één klap: een schonere omgeving én een beter klimaat. De provincie zet verschillende middelen in om het publiek te bereiken: posters in onder meer gemeentehuizen en bibliotheken, oplichtende abriposters op 50 plekken langs provinciale wegen en opvallende mottoborden met een grote bermpaal langs de N360 en N46.

De provincie is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het materiaal dat vrijkomt bij het beheer van provinciale terreinen, waaronder bermen en rustplaatsen. Hieronder valt ook het gemaaide bermgras. Dit bermmaaisel wordt tot nu toe gecomposteerd. De provincie wil echter het bermgras op een andere manier verwerken. De provincie wil testen of het gras gebruikt kan worden als co-vergistingsmateriaal bij mestvergisting. Mestvergisting is een proces waarbij door het vergisten van mest biogas ontstaat. Dit gas wordt omgezet in electriciteit en aangeboden aan het electriciteitsnet. Het overblijfsel van de vergisting, het digestaat, wordt over het land uitgereden. Om het bermmaaisel als volwaardig co-vergistingsmateriaal te kunnen testen, is het noodzakelijk dat het zo schoon mogelijk uit de berm wordt gehaald. Dat betekent dat er in ieder geval geen zwerfafval in het gras mag zitten.

462 jaar de was doen..
Hoeveel energie levert het bermgras op? Dat moet blijken uit deze proef met het co-vergisten van bermgras. Verwacht wordt dat in deze proef in totaal 400 ton bermmaaisel wordt opgehaald langs de drie projectwegen N360, N46 en N993. 1 ton bermgras levert maximaal 150 m3 biogas op. 400 ton bermgras zorgt dus voor 60 ton biogas. En daarmee kan 106.800 kwh worden opgewekt. Genoeg energie voor een gemiddeld huishouden om:
462 jaar de was te doen,
198 jaar lang verlichting te laten branden,
774 jaar televisie te kijken,
427 jaar lekker te koken en
732 jaar te computeren.

Laat dus geen afval achter in de berm, dan maken we van het bermgras energie!

Â

Meer informatie kunt u vinden op de website van de campagne