Gemeente Rhenen


Grenscorrectie in het Veeneind

17 september 2009 - In het Veeneind zijn de gemeenten Veenendaal en Rhenen bezig met de ontwikkeling van verschillende woningbouw clusters. De meeste van deze clusters overschrijden de gemeentegrens. Het bouwen op en over de gemeentegrens heeft een aantal praktische nadelen. Daarom willen Veenendaal en Rhenen (over en weer) de grens in het Veeneind aanpassen.

In 2005 is het Stedenbouwkundig plan Veeneind vastgesteld. Dit plan voorziet voor sommige woningbouw clusters in de afbouw van de Veenendaalse wijk Petenbos.

Door de clustermatige inrichting van het gebied Veeneind kan beheer en onderhoud per cluster worden georganiseerd. De oriëntatie op Rhenen dan wel Veenendaal en het gevoel van bewoners bij Rhenen of Veenendaal te horen verschilt per cluster.

Bij de grenscorrectie is de richting van uitwegen leidend. Clusters die uitwegen naar de gemeente Rhenen, komen volledig bij Rhenen; clusters die uitwegen naar de gemeente Veenendaal, komen volledig bij Veenendaal.

Met het doorvoeren van de grenscorrectie wordt de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van het openbaar gebied neergelegd bij de gemeente waar deze gebieden in liggen. Zonder grenscorrectie zullen hier per cluster afspraken over moeten worden gemaakt tussen beide gemeenten.

Daarnaast wordt met het doorvoeren van de grenscorrectie voorkomen dat aangrenzende woningen in eenzelfde cluster verschillende WOZ- en andere belastingtarieven gaan betalen. Ook wordt voorkomen dat de Rhenense afvalophaaldienst door Petenbos moet rijden om het afval bij Rhenense woningen in een cluster dat uitweegt op Veenendaal op te halen.

Dit geldt ook voor de Veenendaalse afvalophaaldienst die door Rhenen moet rijden om bij Veenendaalse woningen te komen. Ook voorkomt de grenscorrectie, dat de gemeentegrens dwars door woningen komt te lopen.

Met de grenscorrectie zijn geen extra kosten en baten gemoeid. Hoewel het aantal vierkante meter openbaar gebied per gemeente licht verandert, zijn de veranderingen in de beheers- en onderhoudskosten en in de inkomsten gering.

Overigens wordt aan de gemeenteraad van Rhenen pas een voorstel gedaan als het college van burgemeester en wethouders van Veenendaal ook heeft ingestemd met het voortstel van de grenscorrectie aan de gemeenteraad van Veenendaal.

In de Wet algemene regels herindeling staat dat een grenscorrectie plaatsvindt bij gelijkluidende besluiten van de gemeenteraden van de betrokken gemeenten. Na gelijkluidende besluiten van die raden wordt het herindelingsontwerp ter goedkeuring verzonden aan Gedeputeerde Staten.