Gemeente Alphen aan den Rijn

het goede voorbeeld in het verkeer

Geef kinderen het goede voorbeeld in het verkeer

Klik op foto om te vergroten. Donderdag 17 september heeft wethouder Verkeer en Vervoer, Hans Groen in t Wout samen met de leerlingen van groep 1 en 2 van basisschool De Rank (locatie Meerkoetstraat) de nieuwe verkeersborden bij de oversteekplaatsen voor fiets- en voetgangers in gebruik genomen. Zo startte een bewustwordingscampagne om voor kinderen de deelname aan het verkeer veiliger te maken.

In het buitenland wijst bij voetgangersoversteekplaatsen die met verkeerslichten worden geregeld een verkeersbord volwassenen op hun voorbeeldgedrag voor kinderen. Dit bord is op initiatief van wethouder Hans Groen in t Wout aangepast voor Alphens gebruik, en uniek in Nederland.
De borden worden, in combinatie met stickers en stoeptegels bij de oversteekplaatsen als pilot op vijf plaatsen in de gemeente Alphen aan den Rijn geplaatst: het kruispunt Willem de
Zwijgerlaan/Lijsterlaan/Van Eijkstraat, de oversteek Prins Bernhardlaan bij het NS Station, de oversteek Prins Bernhardlaan bij de in-/uitgang van het busstation en bij de kruispunten Kennedylaan/Troubadourweg en Kennedylaan/Burgemeester Bruins Slotsingel.

In samenwerking met het Regionaal Platform Verkeersveiligheid is een film van circa tien minuten gemaakt die uitleg geeft over het nieuwe bord en de juiste wijze van oversteken. Gefilmde praktijksituaties laten het belang van de pilot zien. Deze film komt beschikbaar op http://www.gomotion.nl/films/Voetgangers_Alphen.wmv en www.schoolopseef.nl.

Het gedrag van verkeersdeelnemers laat in veel gevallen te wensen over. Kleine verkeersovertredingen zoals geen richting aangeven, over voetpaden en tegen de richting in fietsen zijn meer regel als uitzondering. Ook het geen gordel dragen en telefoneren in autos zijn zaken die steeds vaker voorkomen.
Kinderen nemen een voorbeeld aan volwassenen. Reden om volwassenen te wijzen op hun verantwoordelijkheid en een goed voorbeeld voor kinderen te geven in het verkeer.
Het slechte voorbeeldgedrag staat in schril contrast met de vele inspanningen die in het kader van het convenant Duurzaam Veilig worden uitgevoerd om de leeftijdsgroep 0-18 jaar goed verkeergedrag en de juiste vaardigheden in het verkeer aan te leren. De praktische vaardigheden en gedragsregels die worden opgedaan op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, op basisscholen en op het voortgezet onderwijs worden voor een belangrijk deel te niet gedaan door het slechte voorbeeldgedrag.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen