Watersportverbond - KNWV

Watersportverbond blij met besluit bypass Kampen

donderdag 17 september 2009

Het Watersportverbond is verheugd met het besluit van het ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM om 200 miljoen beschikbaar te stellen voor de realisatie van een blauwe bypass bij Kampen. Op deze manier ontstaat een prachtige vaarroute.

Inrichtingsschets van de Bypass bij Kampen (klik rechts voor een uitvergroting) Het Watersportverbond is via de heer Karel (Regioteam Overijssel/NOP), als lid van de destijds opgerichte klankbordgroep IJsseldelta-Zuid, vanaf het begin in 2005 betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze hoogwatergeul.

Zomerbedverdieping
Na vele jaren discussie, onderzoek en inspraak is er nu een definitief besluit, waarmee het Watersportverbond zeer content is. Naast aanleg van de bypass zal er in het gebied tussen Zwolle en Kampen
zomerbedverdieping van de IJssel plaatsvinden.

Overtollig water
Aanvankelijk zou er uitsluitend een gebied vanaf de IJssel tot het Drontermeer gereserveerd worden om indien nodig, overtollig water af te voeren. Mede in verband met de aanleg van de Hanzelijn is ervoor gekozen om een zogenaamde blauwe bypass aan te leggen. Hierdoor is het gebied ook voor de langere termijn beschermd tegen het water.
Tegelijkertijd wordt zo de ontwikkeling van het gebied gestimuleerd.

2013 de schop de grond in
In 2010 moeten de ruimtelijke plannen worden afgerond en vervolgens gaan deze de inspraak in. Naar verwachting kan in 2013 de schop de grond in. In 2015 kunnen de zomerbedverdieping en de geul klaar zijn.

Prachtige vaarroute
Er ontstaat op deze manier een prachtige vaarroute rond Kampen en tevens het alternatief om via deze route vanaf de randmeren naar het Noorden te varen, waardoor bij slechte weersomstandigheden het Ketelmeer gemeden kan worden.