Gemeente Nieuwegein


* samenvatting 1e resultaten wisselgeld

Samenvatting 1e resultaten Wisselgeld

donderdag, 17 september 2009

Waar gaat het ook al weer om?

Sinds 1 januari 2009 is de gemeente Nieuwegein met Wisselgeld gestart. Wisselgeld richt zich op de begeleiding van gezinnen die èn met veel problemen kampen en een Roma achtergrond hebben. Die problemen zijn vaak zo complex dat ze alleen aan te pakken zijn via een individuele of juist een gezinsbenadering. Maatwerk dus! Voor de uitvoering van Wisselgeld zijn drie intermediairs aangesteld. Zij maken per gezin een plan van aanpak en zorgen voor afstemming met andere betrokken partijen. Het is een integrale aanpak; van preventie tot en met repressie. Van zorg tot en met handhaving.

Doelstellingen Wisselgeld


* Verbeteren schoolgang

* Verminderen overlast

* Tegengaan armoede

* Tegengaan uitkeringsafhankelijkheid

* Terugdringen criminaliteit

Belangrijk voor het succes van de integrale aanpak is dat alle instanties en gemeente op een eenduidige manier werken en veel tijd en energie in de samenwerking steken.

Samenvatting resultaten 1e half jaar


1. Onderwijs

* Door de extra inzet vanuit leerplicht in de tweede helft van 2008 en de eerste helft 2009 zijn 40 dossiers beheersbaar geworden. Deze leerlingen gaan inmiddels naar school.
* Nog 49 openstaande dossiers. Hiervan zijn er 13 in behandeling. Huisbezoeken, verbalisering en bemiddeling moeten ervoor zorgen dat dat aantal verminderd. De rest wordt stapsgewijs opgepakt vanwege capaciteitsprobleem.

* Scholingsproject Roma meisjes: 7 meisjes tussen 11-18 jaar doen mee.


2. Verminderen overlast

* Voorbereiding algemene aanpak integrale overlast: eind september besluit college. Onder regie van de gemeente moeten politie, woningbouwcorporaties, zorg- en welzijninstellingen aan de slag om woonoverlast te bestrijden.


3. Armoedebestrijding

* Vijf aanmeldingen voor schuldhulpverlening.


4. Terugdringen uitkeringsafhankelijkheid

* Vooral inzet geweest op controle rechtmatigheid: 7 onderzoeken gestart, 1 uitkering beëindigd en 1 aanvraag voor uitkering afgewezen.


5. Terugdringen criminaliteit

* Samenwerking tussen het team Wisselgeld en politie, justitie, het Veiligheidshuis, de Belastingdienst en de Vreemdelingendienst gestart. Door betere informatie-uitwisseling en afstemming volgens de methodiek van Wisselgeld kan criminaliteit beter aangepakt worden.


6. Samenwerking tot stand gebracht binnen keten
* Convenant Wisselgeld ondertekend door samenwerkende partners: Bureau Jeugdzorg, de GGD, het Algemeen Maatschappelijk Werk, de Raad voor Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie, de politie en de woningbouwcorporaties. De Provincie moet nog tekenen, maar heeft deelname toegezegd. Ook hier is het slagen van de wisselgeldaanpak afhankelijk van samenwerking met partners.
* Stuurgroep opgericht met bestuurders/directie van de partnerorganisaties onder leiding van burgemeester Cor De Vos. De Stuurgroep volgt de voortgang van het project en grijpt in bij knelpunten die niet op uitvoerend niveau opgelost kunnen worden.


7. Lobby richting het Rijk

* VNG platform Roma gemeenten opgericht met als doel samen op te trekken richting het Rijk, van elkaar te leren en samen werken aan fondsenwerving.

* Kabinetsbrief van minister Van der Laan eind juni opgesteld naar aanleiding van een gezamenlijke gemeentelijke lobby voor ondersteuning. Op 8 oktober vindt de behandeling plaats in de Kamercommissie.

Conclusies 1e half jaar


* De basis is gelegd voor de samenwerking met alle betrokken partijen. Er zijn vooral concrete resultaten op het terrein van onderwijs bereikt.

* We hebben nog een lange weg te gaan. Het is een proces van lange adem en we hebben ondersteuning nodig.

Focus komende periode


* Doorpakken op eerste succes in de bevordering schoolgang.
* Samenwerking verstevigen: eenduidige manier van werken tot stand brengen met alle betrokken partijen.

* Ontwikkeling algemene aanpak woonoverlast
* Extra aandacht voor begeleiding van uitkeringsgerechtigden richting scholing of werk.