Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Amsterdam willen meer `Huizen van de Buurt'

---

Ouderenorganisaties Amsterdam willen meer `Huizen van de Buurt'

17 september 2009
Het Overleg Ouderenorganisaties Amsterdam wil dat er in Amsterdam meer `Huizen van de Buurt' komen. Dit stellen zij in een brief, die onlangs is verspreid onder alle leden van de gemeenteraad en stadsdeelraden. Zij roemen De Klinker, het servicecentrum middenin de Borgerbuurt, waar twee jaar geleden het eerste Huis van de Buurt van start ging. "Ik ben erg blij dat het Huis van de Buurt zo'n groot succes is," aldus stadsdeelwethouder Yvonne Lammers (GroenLinks). "Dankzij het Huis van de Buurt kunnen veel ouderen uit de Borgerbuurt langer zelfstandig wonen en hebben zij een zinvolle en plezierige daginvulling."

In het Huis van de Buurt werken zorg en welzijn nauw samen. Op de begane grond herbergt woonzorgcentrum De Klinker een bruisend activiteiten-centrum voor ouderen en mensen met beperkingen. Er is een buurtrestaurant, een wijkpost voor ouderen, een activiteitencentrum en een multicultureel ontmoetingscentrum. Er komen voornamelijk ouderen.

Yvonne Lammers: "Het Huis van de Buurt is een uniek samenwerkingsproject tussen welzijnsorganisatie Combiwel en de Osira Zorggroep. Het is een geslaagd WMO-project, waarvan inmiddels maandelijks zo'n 3.300 mensen uit de buurt gebruik maken. Dankzij het Huis van de Buurt kunnen veel ouderen en mensen met een beperking zelfstandig blijven wonen. Zij hebben alle belangrijke faciliteiten binnen handbereik."

Het Huis van de Buurt is de huiskamer van de Borgerbuurt met veel voorzieningen en diensten. Buurtbewoners kunnen er terecht voor activiteiten van biljarten tot leeskring, voor een borrel, voor het maken van een afspraak met elkaar, voor beweging, de fysiotherapeut, de kapper en de pedicure. De vele activiteiten worden voor een groot deel mogelijk gemaakt door een grote groep vrijwilligers. Klinkerbewoners en bezoekers bepalen voor een groot deel zelf het programma.

"Inmiddels is het Huis van de Buurt uitgegroeid tot een begrip in de stad Amsterdam. Ik ben er dan ook bijzonder trots op dat het Overleg Ouderenorganisaties Amsterdam het Huis van de Buurt met klem aanbeveelt aan de Amsterdamse gemeenteraad en stadsdeelraden," aldus Yvonne Lammers.