Stichting Aids Fonds

Nederlandse aidsbezuinigingen bedreigen 120.000 mensenlevens

17-09-2009
In 2010 zal Nederland volgens de rijksbegroting 30% minder bijdragen aan het Global Fund, de grootste, wereldwijde financier van aidsbehandelingen in ontwikkelingslanden. In plaats van de eerder toegezegde 90 miljoen verlaagt Nederland zijn bijdrage naar 62 miljoen. Dit betekent dat 120.000 mensen verstoken blijven van hiv-remmers. Dit is desastreus omdat deze mensen dood zullen gaan terwijl ze eerder uitzicht hadden op een lang leven. Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! zijn geschokt door de omvang van de bezuinigingen op aidsbestrijding. Ze zijn buiten proporties vergeleken met andere bezuinigingen. Bovendien is het verbazingwekkend dat er juist wordt bezuinigd op één van de meest effectieve, internationale hulpverleningsorganisaties.

Enorme impact
Ruim drie miljoen mensen in ontwikkelingslanden moeten levenslang dagelijks hiv-remmers slikken zodat zij geen aids krijgen. Dankzij de steun van het Global Fund hebben zij toegang tot deze medicijnen, die zij zelf niet kunnen betalen. Als die steun wegvalt, gaan mensen dood. Op de lange termijn heeft dit grote gevolgen voor de ontwikkeling van deze landen. De werkende bevolking valt weg en kinderen gaan niet naar school omdat zij de kost moeten verdienen. Als we nu niet onze verantwoordelijkheid nemen, is de tol die we later als lid van de wereldgemeenschap betalen, onnoemlijk hoog.

Levensreddende, effectieve aanpak
Het Global Fund bindt sinds 2001 effectief de strijd aan met de drie grootste levensbedreigende ziekten wereldwijd: hiv/aids, tuberculose en malaria. Deze strijd staat en valt met de donaties die zij krijgen van westerse landen. Het fonds zorgt ervoor dat overheden, de private sector en maatschappelijke organisaties samenwerken binnen hun land. Samen beschermen ze grote groepen mensen tegen aids. Op langere termijn kunnen ontwikkelingslanden dan zelfstandig hiv en aids bestrijden. Het is onbegrijpelijk dat er een onevenredig grote streep door de rekening van het Global Fund gaat. Haar aanpak is uitermate effectief en sluit juist goed aan bij de visie van minister Koenders op moderne ontwikkelingssamenwerking.

Slimme investering
Politici en economen zijn het over één ding eens: de huidige economische crisis vraagt om slimme investeringen. Met het juiste beleid en voldoende financiering ligt een wereld zonder aids binnen handbereik. Dit hebben de ongelooflijke successen in de strijd tegen aids de afgelopen jaren bewezen.
Aidsbestrijding, zeker zoals het Global Fund het aanpakt, is volgens STOP AIDS NOW! en Aids Fonds een slimme investering. Als we nu afbreken wat we hebben opgebouwd, zijn alle eerdere investeringen voor niets geweest.