Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO en partners brengen advies uit over aanpassing Wet Fonds Economische Structuurversterking

17 september 2009

Naar aanleiding van de op handen zijnde aanpassingen in de Wet Fonds Economische Structuurversterking (FES) hebben NWO, KNAW, VSNU, TNO, AcTI-NL en NFU de Tweede Kamer hun advies aangeboden over mogelijke verbeteringen die deze wet beter uitvoerbaar maken.

NWO zet daarbij vooral in op een wijziging in de procedures voor verdeling van FES-gelden. Momenteel spelen de departementen, het CPB en een Commissie van Wijzen een hoofdrol in de verdeling van de gelden. Volgens NWO en partners is deze procedure onhelder en nodeloos complex. Alle partners zijn het er over eens dat NWO belast moet worden met de organisatie van het selectieproces op basis van criteria van wetenschappelijke kwaliteit.

Het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet FES voorziet in een vaste financiering van het fonds, waardoor ook in de verdere toekomst investeringen uit het fonds zeker worden gesteld. NWO grijpt dit moment aan om mogelijke verbeteringen in de verdeling van FES-gelden bij de kamer onder de aandacht te brengen.

De brief is bezorgd aan alle fractievoorzitters, de woordvoerders EZ en de woordvoerders OCW. Afschriften zijn gegaan naar de ministers van EZ en OCW.

laatst gewijzigd op 17 september 2009