Waterschap Dommel

vispassage Genenberg

Start werkzaamheden aanleg vispassage Genenberg

Publicatiedatum : 17 september 2009

Medio half september start Waterschap De Dommel met de werkzaamheden voor het aanleggen van een vispassage ter hoogte van de Genenberg.

Vispassage Genenberg

Het waterschap wil ter hoogte van de Genenberg in Sint-Michielsgestel een vispassage in de Beeksche Waterloop realiseren. Ter hoogte van de te realiseren vispassage is nu een stuw gelegen. Deze stuw vormt een belemmering voor de vismigratie in de Beeksche Waterloop. Het is een barrière die niet past bij de aan de waterloop toegekende functie "Waternatuur". In de Beeksche Waterloop zijn meerdere stuwen aanwezig die een belemmering vormen. Deze stuwen maken onderdeel uit van het project EVZ (ecologische verbindingszone) Beeksche Waterloop / NNP (natte natuurparel) Geelders dat momenteel in voorbereiding is. Dit project maakt daar geen deel van uit.

Vispasseerbaar

De algemene doelstelling van het project is het vispasseerbaar maken van de stuw in de benedenloop van de Beekse Waterloop, passend binnen de doelstellingen van de EVZ en EHS (ecologische hoofdstructuur). Hiermee wordt de eerste barrière voor vismigratie opgeheven. Naar verwachting is het werk eind november 2009 gerealiseerd zodat komend voorjaar deze locatie geen barrière meer is voor de migrerende vissen.

Meer informatie

Voor vragen over de uitvoering van het werk (bijvoorbeeld over mogelijke overlast) kunt u terecht bij dhr. C. van Doveren van adviesbureau Royal Haskoning, tel. 06 293 948 32. Hij is de dagelijkse toezichthouder bij de uitvoeringswerkzaamheden.

Heeft u inhoudelijke vragen over het project Vispassage Genenberg, dan kunt u contact opnemen met dhr. F. Jagt, projectleider Vispassage Genenberg van Waterschap De Dommel, tel. 0411 618468, of via e-mail fjagt@dommel.nl of dhr. B. v. Bergen, projectmedewerker van Waterschap De Dommel, tel. 0411 618603, of via e-mail bvbergen@dommel.nl. Op de website www.dommel.nl staat meer algemene en actuele informatie over dit project.