Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EBOMAN zorgt voor openingsspektakel Twente Biënnale 2009

De spectaculaire opening van de Twente Biënnale door EBOMAN, aanstaande donderdag 17 september om 20.00 uur in Hazemeijer Holec (Hengelo), zal het startschot zijn voor een vier dagen durende ontmoeting van nieuwe uitdagende, provocerende en tegendraadse kunst uit Twente en Europa. De Twente Biënnale is voor publiek gratis toegankelijk.

Neerlands bekendste sampleartiest EBOMAN presenteert voor de opening van de Twente Biënnale een speciale "sensorsuit" performance. Hij kruipt daarvoor in een speciaal kostuum, waarmee hij een geavanceerde videosampler bestuurt. Met dit instrument verknipt hij op spectaculaire wijze live audio en video fragmenten, door het plak-en knipwerk en de interessante combinaties die daar uit voortkomen ontstaat een bijzondere collage van visuals en geluid.

EBOMAN, in het dagelijks leven Jeroen Hofs, maakt sinds 1996 electronische muziek maar is zich steeds meer gaan toeleggen op de combinatie van muziek en video. Dit heeft geresulteerd in spectaculaire audiovisuele live-shows waar menig festival, waaronder Lowlands en TodaysArt al plat voor ging. EBOMAN heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende audiovisuele artiesten van Europa. In 2008 werd zijn werk in New York bekroond met de Webby Award, de Oscar voor het internet. EBOMAN werkt momenteel aan een audiovisuele toepassing voor het nieuwe Metropool gebouw in Hengelo.

Londen - Hengelo - Berlijn
Hengelo is geografisch gezien het middelpunt tussen Londen en Berlijn. Dit is een metafoor voor de ambitie om met deze pilot van de Twente Biënnale vanaf 2011 een festival te realiseren met Europese topkunst, op een nieuwe, prachtige locatie van industrieel erfgoed, het voormalige Hazemeijer Holec, nabij het centrum van Hengelo. De snelweg en spoorlijn markeren deze strategische ligging van dit culturele hart van Twente. Tijdens deze pilot van de Biënnale kan het publiek al kennis maken met jonge talentvolle Twentse kunstenaars Merijn Hos, David Scheidler, MobileVideoNet, Via Oral en nationaal en internationaal gelouterde kunstenaars van formaat zoals Jaap de Vries, Ronald Ophuis (beide uit de regio Twente), Erwin Olaf en David Cerny. De Twente Biënnale voorziet hier in een unieke ontmoeting tussen nieuwe uitdagende hedendaagse kunst uit de regio Twente, Nederland en Europa.

De Twente Biënnale start donderdag 17 september en zal tot en met zondag 20 september plaatsvinden in het voormalig Hazemeijer Holec complex (ook wel bekend als de Creatieve Fabriek).

Voor meer programma informatie en actuele tijden zie: www.twentebiennale.nl


---

Twente Biënnale pilot is een productie van de nieuwe stichting HAZARTFACTORY (Hazemeijer Media and Art Factory) ontstaan uit samenwerking tussen AkkuH, Metropool, AKI ArtEZ, PLANETART en anderen. Twente Biënnale wordt mede ondersteund door de provincie Overijssel en de Gemeente Hengelo.