Jorritsma: 'Samenwerken van cruciaal belang in de asbestketen'

17/09/2009 08:00

Search

Annemarie Jorritsma nam 16 sept omstreeks 17:00 op het asbestcongres in Utrecht het eerste exemplaar van het boek Asbestfeiten in ontvangst:

'Het moet echt gaan om intensieve samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn bij de asbestketen, want ik heb hier vanmiddag voorbeelden gehoord waarvan de haren mij te berge rijzen.' Aldus Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Tijdens een drukbezocht asbestcongres in het Beatrix Theater in Utrecht nam Jorritsma het eerste exemplaar van Asbestfeiten; pleidooi voor een hernieuwde samenwerking in ontvangst. Jorritsma refereerde aan voorbeelden die 's middags de revue waren gepasseerd. Zoals het feit dat Search in 2009 al 73 mandagen kwijt is met het verstrekken van gegevens en informatie in het kader van strafrechtelijke onderzoeken van derden. Ook andere voorbeelden als multi-interpretabele wet- en regelgeving, kennistekort en suboptimalisatie binnen de asbestketen werden als te verbeteren knelpunten gesignaleerd.

Jorritsma ontving het boek uit handen van Eugène Janssen, algemeen directeur van Search, marktleider op het gebied van asbestonderzoek en uitgever van het boek. Asbestfeiten is niet alleen een boek vol feiten, praktijkvoorbeelden en inzichten over het reilen en zeilen binnen de asbestbranche, maar ook een pleidooi voor hernieuwde samenwerking binnen de asbestketen en voor meer transparantie.

Dat benadrukte ook Eugène Janssen in een bevlogen speech op het asbestcongres: 'Het zou naïef zijn om te beweren dat er geen misstanden zijn in de asbestketen. De noodzaak is groot om de samenwerking te zoeken, overzicht te creëren en oplossingen te zoeken. Niet alleen om een zuivere sector te verkrijgen, maar om zo ook te zorgen dat het vertrouwen in de sector weer terugkeert. Dat men weet dat gezondheid en een zorgvuldige aanpak van asbest voorop staat, in plaats van dat men de sector associeert met malafide praktijken en machtsspelletjes.'

Dat de werkwijze moet veranderen, is een mening die overigens breed gedragen wordt binnen de asbestketen. Dat bleek ook op het congres uit de intrigerende en motiverende speeches van verschillende betrokkenen spelers.

Tijdens het congres werden bezoekers en sprekers bijgepraat over nieuwe inzichten, oplossingen en mogelijkheden op het gebied van asbest en kregen zij handvatten aangeboden om de transparante keten ook daadwerkelijk te realiseren.

Dat samenwerking daar een kernrol in vervult onderstreepte ook Annemarie Jorritsma in de korte speech die zij hield na ontvangst van het boek Asbestfeiten. Verder prees ze het boek om de leesbaarheid en de uitgebreide informatie die het bevat voor alle spelers binnen de asbestbranche.

'Een mooie opsteker', aldus een tevreden Eugène Janssen na afloop van het congres. 'Het is fijn om te weten dat ook de VNG het initiatief omarmt. Gemeenten vormen immers een belangrijke opdrachtgever in deze!'

Het boek Asbestfeiten; pleidooi voor een hernieuwde samenwerking ligt vanaf vandaag in de winkels. Ook is het te bestellen via www.asbestfeiten.nl.





http://rcpt.yousendit.com/740813999/1314c84a3f28b0940a3f682585825e12


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,