Provincie Groningen

Seaports Experience Center officieel van start 17 september 2009

Woensdag 16 september hebben Groningen Seaports, Intergemeentelijke Sociale Dienst Noord-Oost/Werkplein Eemsdelta (vertegenwoordigt de vier gemeenten in de regio), Hanzehogeschool Groningen, Noordelijke Regieraad Bouw en de Provincie Groningen in het provinciehuis in Groningen de overeenkomst getekend die de basis vormt voor de samenwerking in het Seaports Experience Center (SEC). Het centrum legt de verbinding tussen vraag en aanbod in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, onder meer door het Eemsdeltagebied meer bekendheid te geven en promoten.

Nieuwe directeur
Per 1 september is Martin Verbree aangetreden als de nieuwe directeur van het Seaports Experience Center. Hiervoor gaf hij leiding aan de stichting de Jonge Onderzoekers in Groningen. De komende tijd houdt hij zich bezig met het inrichten van de nieuwe organisatie. De activiteiten van het SEC worden ondermeer door werknemers van de verschillende samenwerkingspartners uitgevoerd. Daarnaast gaat het SEC samenwerken met de SBE (Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta), de samenwerkende kenniscentra (Colo), het Noorderpoortcollege, het Alfacollege en het Fivelcollege, de UWV's en de lokale sociale diensten (Werkplein), en anderen.

Bezoekerscentrum en promotietaken
Het SEC is ook een bezoekerscentrum. Leerlingen, studenten, potentiële werknemers en geïnteresseerden kunnen er straks beleven wat het Eemsdeltagebied hen allemaal te bieden heeft. Daartoe biedt het SEC excursies, bedrijfsbezoeken en interactieve exposities, waarin filmpjes getoond worden (o.a. gemaakt door leerlingen van het Fivel college) over beroepen in het havengebied (tube your future). De ambitie is op die manier jaarlijks duizenden bezoekers rond te leiden.

Informeren en bemiddelen
Verder zal het centrum een loketfunctie gaan vervullen waar bedrijven, scholen, maar ook werkzoekenden, scholieren en studenten terecht kunnen. Bedrijven kunnen er in de toekomst stageopdrachten/projecten, leerwerkplekken en vacatures melden en in contact komen met scholieren en studenten die deze plekken daadwerkelijk kunnen gaan invullen. Binnenkort wordt duidelijk waar in het Eemsdeltagebied het centrum gehuisvest zal worden.

Reden oprichting SEC
Het havengebied is sterk in ontwikkeling en de gevestigde (en nog te vestigen) bedrijven kunnen steeds moeilijker voldoende en gekwalificeerd personeel vinden. Zo blijkt uit ondermeer onderzoek uitgevoerd door de SBE. Dit knelpunt zal in de toekomst naar verwachting alleen maar toenemen. De oorzaak daarvan ligt in de opleiding- en beroepskeuze van leerlingen en de beroepskeuze van werkzoekenden. Het imago van het gebied en de beroepen daar spelen daarbij een belangrijke rol. Het is daarom nodig om te laten zien en beleven welke mogelijkheden en kansen er zijn. Bovengenoemde initiatiefnemers hebben daarom het Seaports Experience Center opgericht

Financiering
Het SEC wordt gezamenlijk gefinancierd door de partners die vandaag de samenwerkingsovereenkomst ondertekend hebben. Voor de komende drie jaar is hier een investering mee gemoeid van 3,2 miljoen euro.

17 september 2009