Ingmar Bergman geëerd met omvangrijke Nederlandstalige biografie


Zweedse ambassadeur neemt eerste exemplaar in ontvangst

AMSTERDAM/HAARLEM, 20090817 -- (Embargoverzoek tot 17 september, 16.00 uur). De Zweedse film- en toneelregisseur Ingmar Bergman, die in 2007 op 89-jarige leeftijd overleed en die bij het grote publiek vooral bekend is als de maker van Fanny en Alexander, Scènes uit een huwelijk en Het zevende Zegel, is vandaag geëerd met een omvangrijke, Nederlandstalige biografie. In het Amsterdamse Filmmuseum ontving de Zweedse ambassadeur in Nederland, Hans Magnusson, het eerste exemplaar van de vuistdikke biografie, Ingmar Bergman - De lust en de demonen, uit handen van de Zweedse schrijver Mikael Timm. De Nederlandse vertaling is mogelijk gemaakt met steun van The Swedish Arts Council.

Hoewel Bergman ook veel toneel heeft geregisseerd, zijn het vooral zijn spraakmakende films die hem internationale faam hebben gebracht. Filmkenners roemen hem als een van de grootste cineasten van de afgelopen eeuw en noemen hem in één adem met regisseurs als Truffaut, Fellini en Visconti. In zijn ruim zestigjarige loopbaan maakte hij films in alle denkbare genres en stijlen. Van conventies trok hij zich niets aan. Hij filmde de dood en echtelijke ruzies, neuroses en verliefdheden, verkouden dominees en mooie vrouwen - steeds met diezelfde, alles verslindende intensiteit.

Turbulent leven
Volgens velen is Bergmans oeuvre sterk autobiografisch. Maar Timm vindt het meer op zijn plaats te spreken van auto- biografische decors: huizen, buurten, leefpatronen en de Zweedse Archipel. "Bij dit alles maakte hij veelvuldig gebruik van zijn eigen waarnemingen. De gebeurtenissen en plots daarentegen zijn veelal ontsproten aan zijn fantasie. Zelf heb ik ervoor gekozen de camera om te draaien en vooral op zijn werk te richten om zo licht te werpen op zijn leven."

Veel van Bergmans latere films verwijzen naar zijn turbulente leven, zijn vele huwelijken en talrijke affaires. Hij trouwde vijf keer en had negen kinderen, ook buitenechtelijke - zoals met de actrice Liv Ullmann. Bergman was goedlachs en ernstig, genereus en veeleisend, eerlijk en manipulatief, teruggetrokken en sociaal. Een man vol tegenstrijdigheden.

Ingmar Bergman - De lust en de demonen is het portret van een man via zijn werk. De auteur heeft duizenden pagina's film- en toneelscripts, dagboeken en aantekeningen bestudeerd. Ook heeft hij uren met Bergman gesproken over zijn werk en zijn leven, zijn passies, onzekerheid en angsten. Uit deze biografie komt het beeld naar voren van een oorspronkelijk en veelzijdig kunstenaar die zijn leven lang nieuwsgierig is gebleven en continu in beweging is geweest.

Titel: INGMAR BERGMAN. De lust en de demonen
Auteur: Mikael Timm
Oorspr. titel:Lusten och Dämonerna. Boken om Bergman
Uitvoering: Gebonden, geïllustreerd, hard cover, stofomslag, leeslint
Omvang:705 pag.
Uitgever: de Rode Kamer
ISBN: 978 90 7812 424 5
Nur:672
Prijs:¤ 37,95
Verschijnt: 17 september

Ingmar Bergman
Ingmar Bergman
Timm, M.