Universiteit van Tilburg

10 september 2009

Schijn Bedriegt
Symposium over bedrog

Vroeg of laat wordt iedereen wel eens bedrogen. Al is het maar in de vorm van een eenvoudige optische illusie.

Verontrustender is de stelling (Aldert Vrij) dat het misleiden van anderen niet weg te denken is in de omgang tussen mensen. Alleen willen we het liever niet weten, want liegen doe je gewoon niet.

Volgens het woordenboek is bedrog "het opzettelijk wekken van onjuiste voorstellingen". Maar wanneer je een leugen vertelt, doe je dat dan per definitie opzettelijk? En is het slecht of verkeerd om te liegen of te bedriegen? Denk aan het leugentje om bestwil.

Op de vele vragen rond dit thema zullen deskundigen op uiteenlopende terreinen antwoorden geven. Zoals Yvonne Kroonenberg: waarom gaan mensen vreemd? Hoe moeilijk is het om monogaam te zijn? Aldert Vrij vliegt over vanuit Engeland om ons de ins en outs mee te geven over De psychologie van de leugenaar. Is een leugendetector een nuttig instrument in rechtszaken? Nicky van den Boogaard weet er alles van. Wellicht dat meineed plegen binnenkort moeilijker wordt dan ooit. Kun je je ogen altijd geloven? Maarten Frens leidt ons binnen in de wereld van optische illusies. Ik zie, ik zie wat ik niet zie...

Donderdag 17 september
13.15 - 16.30 uur
Zaal DZ 1, Dante gebouw UvT
Toegang vrij

Sprekers:
Aldert Vrij, hoogleraar University of Portsmouth, schrijver van De psychologie van de leugenaar.
Yvonne Kroonenberg, psychotherapeut en schrijfster van Monogamie voor Beginners.
Nicky van den Boogaard, onderzoeker op het gebied van de zgn 'geheugendetector'. Maarten Frens, hoogleraar systeemfysiologie EUR, en schrijver van Ik zie, ik zie wat ik niet zie.

Dagvoorziter:
Andreas Wismeijer, onderzoeker aan de UvT en expert op het gebied van geheimen

Organisatie: studievereniging Complex en Studium Generale

Info Studium Generale

Studium Generale zet zich in voor academische vorming op de UvT door het organiseren van symposia en cultuurworkshops.