Project Gemeente Westland

"Groene Voetstappen"

Actie "Groene Voetstappen"

Publicatiedatum: 13-09-2009

Leerlingen verzamelen de `Groene voetstappen' door een week lang zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te gaan. Voor elke heen- en terugreis die een leerling lopend, fietsend of steppend aflegt, krijgt hij een Groene Voetstapsticker, die hij in een stickerboekje plakt. Aan het einde van de week nemen wethouders van een groot aantal gemeenten de `Groene voetstappen' in ontvangst en in het najaar krijgt minister Jacqueline Cramer alle in Nederland verzamelde `Groene voetstappen' aangeboden.
Wethouder Van der Stee zal op donderdag 17 september op een van de scholen de stickers van de "Groene Voetstappen" in ontvangst nemen. Op dezelfde dag wordt ook de
Schoolbrengdag van Haaglanden en de landelijke 'op voeten en fietsen naar schooldag' van Veilig Verkeer gehouden.

'Op Voeten en Fietsen naar school'
Zelf veilig naar school fietsen of lopen is belangrijk voor kinderen. Ze leren hierdoor al vroeg aan het verkeer deel te nemen. Elk najaar houdt Veilig Verkeer Nederland de actiedag 'Op Voeten en Fietsen naar school'. Deze actiedag is onderdeel van de 'Week van de Vooruitgang' waarin duurzame mobiliteit centraal staat. Dit jaar wordt de actiedag 'Op Voeten en Fietsen naar school' op donderdag 17 september 2009 gehouden. Het is de bedoeling dat kinderen op die dag állemaal lopend of fietsend naar school gaan. De schoolroute wordt speciaal afgezet, zodat dit ook mogelijk is.

Zelfstandige mobiliteit is belangrijk voor kinderen Zelfstandige mobiliteit, zoals zelf naar school kunnen gaan, is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom is het van belang dat ouders hun kinderen al van jongs af aan lopend of met de fiets naar school brengen. Door de dagelijkse routine van het samen naar school lopen of fietsen leren kinderen vanzelf gevaarlijke situaties te herkennen en vervolgens hoe daar mee om te gaan. Kinderen leren zo geleidelijk aan zelf aan het verkeer deel te nemen.