Gemeente Winterswijk


Toekenning burgercheques op raadsagenda

15 september 2009

Burgercheque voor Winterswijks canon

Winterswijk - Op donderdag 17 september staat de toekenning voor de burgercheques over de eerste helft van 2009 op de agenda van de gemeenteraad als akkoordstuk. De raad wordt gevraagd een burgercheque van ¤ 3.600 beschikbaar te stellen aan de heer U. Zuiderveld voor het beschikbaar stellen van de Winterswijkse Canon aan de hoogste klassen van de basisschool in Winterswijk. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

Sinds 2003 stelt de gemeenteraad ieder jaar ¤ 15.000 beschikbaar voor initiatieven van burgers die leiden tot de verbetering van de leefbaarheid, de veiligheid en de sociale samenhang in onze gemeente. Dit noemen we de burgercheque. In het eerste halfjaar van 2009 zijn vier aanvragen voor een burgercheque ingediend. Het gaat om de volgende 4 aanvragen:
* De heer U. Zuiderveld een bijdrage aan het gratis beschikbaar stellen van de Winterswijkse Canon aan de hoogste klassen van de basisscholen in Winterswijk.
* De heer K. Dijkstra: voor een bijdrage aan het opknappen van het trapveldje in de Bargerbosch.
* Speel-o-theek De Pollewop voor het aanschaffen van speelgoed.
* De heer D. Berenschot voor een bijdrage voor het Volksfeest in Corle.

Van deze aanvragen wordt alleen die van de heer Zuiderveld gehonoreerd. De overige aanvragen voldoen niet aan de criteria omdat ze achtereenvolgens te maken hebben met werkzaamheden die bij de gemeentelijke organisatie horen, het geen nieuw initiatief is en burgercheques niet bedoeld zijn voor feesten en jubilea van verenigingen. De ¤ 3.900 die niet uitgegeven wordt komt bij het beschikbare budget voor de tweede helft van 2009. Daarmee is nog ¤ 11.400 beschikbaar voor 2009. Aanvragen kunnen ingediend worden tot 31 december 2009.

De Winterswijkse Canon
De heer Zuiderveld heeft een Canon van de Winterswijkse geschiedenis samengesteld. Deze Canon bevat 40 'vensters' op cruciale gebeurtenissen in de historie van Winterswijk. Daarover heeft de heer Zuiderveld onder meer ruggespraak gepleegd met deskundigen van museum Freriks. Kennis van de locale geschiedenis is van belang voor de samenhang van de gemeenschap en de raad vindt dit een prachtig initiatief dat voor een burgercheque in aanmerking komt.

Burgercheque aanvragen
Meer informatie over de burgercheque staat op onze website. Voor informatie over het aanvragen van een burgercheque kunt u terecht bij de griffie in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. De griffie is telefonisch te bereiken van 8.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer (0543) 543 543. Ook kunt u terecht bij één van de werkgroepleden via de volgende e-mailadressen wdegraaff@winterswijk.nl, hjaoonk@winterswijk.nl of dwolfert@winterswijk.nl