Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 september 2009

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met betrekking tot berichtgeving

over een "leegloop" bij de vrijwillige brandweer


1. Kent u het bericht "Brandweer kampt met terugloop vrijwilligers"?{1}


2. Is het waar dat, in vergelijking met drie jaar geleden, er nu per saldo 1000 vrijwillige brandweervrijwilligers minder zijn? Zo, nee hoeveel dan wel?


3. Kent u de oorzaken van de terugloop van het aantal vrijwillige brandweerlieden? Zo ja, wat zijn die oorzaken? Zo nee, bent u bereid dit te onderzoeken?


4. Herkent u het gevoel dat door de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers wordt verwoord als zouden brandweervrijwilligers "ten onrechte de schuld krijgen van lange pariteiten"? Waarop is dit gevoel gebaseerd en wat kunt u doen om dit gevoel weg te nemen?


5. Is door het opgaan van gemeentelijke brandweerkorpsen in veiligheidsregio's inderdaad "een grotere afstand tot de leiding, bureaucratie, verlies van zelfstandigheid en weinig zeggenschap" voor de vrijwilligers ontstaan. Zo ja, wat gaat u doen om dit te verbeteren? Zo nee, waarom niet?


6. Overweegt u maatregelen om het vertrek van meer brandweervrijwilligers tegen te gaan? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

{1} http://binnenland.nieuws.nl/568584/brandweer_kampt_met_terugloop_vrijwilligers en NOS Teletekst, 15 september 2009, pagina 109