Gemeente Delft

Non-Delft krijgt deltagoot

Op Prinsjesdag is bekend geworden dat er een nieuwe Deltagoot in Delft komt. Deze golfgoot komt bij kennisinstituut Deltares te staan. De regering investeert ¤ 225 miljoen.

De Deltagoot is een unieke golfgoot van 200 meter lang, 7 meter breed en 7 meter diep. In de goot wordt een model van een dijk of een dam gebouwd waar men gecontroleerd golven tegen aan laat slaan. Zo wordt op schaal onderzocht wat het effect is van golven op de kust: op de duinen, op golfbrekers of op de Maasvlakte. In de nieuwe goot kunnen golven van ruim twee meter worden opgewekt.

De komst van de deltagoot past binnen het beleid van de gemeente Delft om de kenniseconomie, op gebied van water- en deltatechnologie, in de regio te versterken.

Wethouder Vuijk hierover: 'De komst van de Deltagoot is voor de stad goed nieuws. Het bevestigt het beeld dat Delft leidend is als het gaat om water- en deltatechnologie.' Diverse kennisinstituten op dat gebied zijn gevestigd in Delft. 'Ik wil Deltares dan ook van harte feliciteren met de komst van de Deltagoot.'

Het veranderende klimaat zorgt voor hogere golven, waar de kustverdediging op moet worden aangepast. In de nieuwe goot kan de impact van die hogere golven op duinen, dijken en dammen zoals de Afsluitdijk beter worden voorspeld.

De oude deltagoot ligt in de Noordoostpolder. De nieuwe golfgoot wordt groter en kan hogere golven maken. Tegelijk wordt een technologische vernieuwingsslag gemaakt in de meetsystemen en in de golfopwekking. De onderzoeksresultaten leveren straks kennis op, waarmee dijkbekleding en golfbrekers efficiënter kunnen worden ontworpen. Dat bespaart de Nederlandse overheid geld; verder helpt het de Nederlandse aannemers met het ontwerp en de uitvoering van waterbouwwerk in het buitenland.

Noot voor de redactie (