Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 17 september 2009

Culturele impuls voor gemeenten
Provincie daagt gemeenten uit cultuur naar een hoger plan te tillen

De provincie Overijssel stelt voor zes gemeenten in de provincie de komende vier jaar ¤ 50.000,-- per gemeente/per jaar beschikbaar voor cultuur. Deze extra financiële impuls krijgen de gemeenten voor het ontwikkelen of uitbouwen van hun bestaande cultuurbeleid. De provincie Overijssel daagt de zes gemeenten uit te experimenteren met arrangementen: er zijn afspraken gemaakt voor een gezamenlijke gemeentelijke en provinciale inzet op het gebied van kunst en cultuur voor de komende vier jaar.

Naast een financiële impuls worden voor deze gemeenten twee maal per jaar bijeenkomsten georganiseerd door de provincie Overijssel waarin ervaring en tussentijds behaalde resultaten worden uitgewisseld en besproken. De gemeenten kunnen eveneens rekenen op extra ambtelijke ondersteuning van de provincie. De gemeente draagt zelf een totaalbedrag bij van ¤ 25.000,-- voor de jaren 2011 en 2012.

De zes Overijsselse gemeenten die de uitdaging aangaan en de financiële impuls ontvangen zijn Staphorst, Steenwijkerland, Olst-Wijhe, Rijssen-Holten, Losser en Borne. Om de afspraken tussen gemeenten en provincie vast te leggen, is een cultuurconvenant ondertekend. Het convenant is opgesteld voor een gezamenlijke gemeentelijke en provinciale inzet op het gebied van kunst en cultuur. Per gemeente wordt een convenant afgesloten, met daarin de prestaties en voorwaarden omschreven. Het is belangrijk dat de arrangementen aansluiten bij de kenmerken van de gemeenten en het gemeentelijke beleid. De gemeente hebben daarom zelf aangegeven wat haar prioriteiten zijn.

De provincie Overijssel heeft 21 gemeenten uitgenodigd een aanvraag te doen. Dat zijn alle gemeenten in de provincie minus Zwolle, Deventer, Enschede, Hengelo, aangezien deze vier steden hun eigen programma hebben. Maar liefst 17 gemeenten hebben gebruik gemaakt van de uitnodiging en hebben een aanvraag gedaan om in aanmerking te komen voor een arrangement.