Ingezonden persbericht


Persbericht

Hoorn, 17 september 2009

Staatsgarantie voor leaseproducten binnenkort mogelijk?

'De aanschaf van machines op leasebasis levert momenteel dezelfde financieringsproblemen op als het verkrijgen van bankproducten. Met een staatsgarantie krijgt het leasebedrijf zekerheid en de ondernemer meer bewegingsruimte,' aldus Michael van Straalen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, op de Prinsjesdagbijeenkomst in Kasteel Radboud in Medemblik.

Tachtig West-Friese ondernemers kwamen op 16 september naar de Prinsjesdagbijeenkomst in Medemblik, georganiseerd door VNO NCW, Rabobank Hoorn en Omstreken en Rabobank Westfriesland-Oost. Daar luisterden zij geboeid naar lezingen van Michael van Straalen van de Koninklijke Metaalunie en Lein Labruyère, vice-voorzitter van Hogeschool INHolland.

Staatsgarantie
Michael van Straalen hield de aanwezigen voor, dat hun ondernemersbijdrage onmisbaar is voor het economische herstel. 'Daarbij is echter hulp van de overheid nodig, evenals een bancair systeem dat goed functioneert.' Als voorbeeld noemde Van Straalen de mogelijkheid om leaseproducten onder te brengen in het staatsgarantiestelsel. 'De aanschaf van machines op leasebasis levert momenteel dezelfde financieringsproblemen op als het verkrijgen van bankproducten. Een staatsgarantie geeft het leasebedrijf zekerheid en de ondernemer meer bewegingsruimte.' Het plan is inmiddels voorgedragen aan de ministeries van Financiën en Economische Zaken.

Drastische toename jeugdwerkeloosheid
Hbo-studenten blijven steeds langer studeren en na hun studie kost het hen steeds meer tijd om een baan vinden. Met als gevolg dat zij 'dan maar' kiezen voor een mbo-baan. Hierdoor zal de jeugdwerkeloosheid in de regio de komende jaren dramatisch toenemen, terwijl het kennisniveau daalt. Labruyère waarschuwde ervoor om zowel de mbo-er als de hoog opgeleide student nu niet te verspelen. 'Zodra de economie aantrekt hebben we hen weer hard nodig.' Studenten die hun hbo-opleiding willen afsluiten met een twee-jarige masteropleiding, krijgen deze - in tegenstelling tot in het wetenschappelijk onderwijs - niet vergoed. Daarin ziet Labruyère een belangrijke rol weggelegd voor het bedrijfsleven. 'Voor deze studenten is het belangrijk dat zij werken en doorstuderen kunnen combineren. En dat kan alleen als het bedrijfsleven daarbij helpt.'

Verantwoording
De wereldwijde recessie begon exact een jaar geleden met de bankencrisis. Erik Lücke, Directeur Rabobank Hoorn en Omstreken: 'In een jaar tijd is de staatsschuld opgelopen met wat wij in twintig jaar hebben opgebouwd. Onze kleinkinderen gaan het ons verwijten als wij nu niets doen. De Rabobank neemt hierin haar maatschappelijke verantwoording en houdt de discussie gaande.'

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht