Ingezonden persbericht


NIEUWSFLASH

Kaspersky waarschuwt voor Koobface malware

binnen Facebook, MySpace en Twitter

's-Hertogenbosch, 17 september 2009 - Het sociale netwerk Facebook telt nu wereldwijd 300 miljoen leden. De populariteit blijft ongetwijfeld toenemen, maar populariteit is niet zonder gevaar. Kaspersky Lab waarschuwt Facebook-leden - maar ook leden van MySpace en Twitter - voor de zogeheten Koobface malware:

"Koobface verspreidt zich via Facebook, het stuurt links naar de vrienden van besmette gebruikers in de gedaante van een bericht van die gebruiker zelf. Berichten verwijzen vaak naar een 'interessante' video (bijv. Paris Hilton), maar de link verwijst meestal naar een Koobface site waar de bezoeker wordt overgehaald die interessante video te downloaden. Wat er wordt gedownload is echter malware. Zodra deze is gedownload en geactiveerd, verspreidt de malware zich verder en steelt onderweg wachtwoorden. Kaspersky waarschuwt ook de gebruikers van Myspace en Twitter, aangezien Koobface hier op eenzelfde manier te werk gaat."

Door dit soort bedreigingen wordt de beveiliging van social networks steeds meer een zaak van specialisten. Eddy Willems is zo'n specialist. Heeft u vragen over dit virus binnen Facebook of de andere social networks of heeft u een ander security vraag? Neem dan contact op met Eddy Willems, via telefoonnummer 0032 475832971 of via één van bovenstaande contactpersonen.

Eddy Willems studeerde computerwetenschappen aan de Hogeschool/Universiteit van Brussel. Sinds 1989 is hij actief op het gebied van IT-beveiliging. Hij werkte ruim elf jaar als Anti-Malware Technology Expert bij NOXS België, een Westcon Group Company, en was medeoprichter van EICAR (European Institute for Computer Anti-Virus Research). Daarnaast was Willems onder meer antivirusonderzoeker, Wildlist-reporter, beveiligingstrainer en spreker tijdens beveiligingsconferenties. Verschillende overheidsinstellingen deden reeds een beroep op zijn expertise. In een van zijn laatste projecten probeerde hij 'verantwoord ICT-gedrag en -gebruik binnen het lager onderwijs te introduceren om de computercriminaliteit terug te dringen.

Over Kaspersky Lab

Kaspersky Lab, opgericht in 1997, is een internationaal softwarebedrijf dat geavanceerde oplossingen levert voor de beveiliging van bedrijfs- en thuisnetwerken tegen internetgerelateerde risico's als virussen, spam, hackers, crimeware, malware en spyware. De door Kaspersky ontwikkelde technologie wordt wereldwijd toegepast in producten en diensten van vooraanstaande IT-securitybedrijven.

Het hoofdkantoor van Kaspersky Lab is gevestigd in Moskou, Rusland. Daarnaast heeft het bedrijf regionale kantoren in de Benelux, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Roemenië, China, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten plus een wereldwijd netwerk van ruim vijfhonderd partners.

Voor meer informatie: www.kaspersky.nl, http://www.viruslist.com of www.threatpost.com (alles over internetbeveiliging: alerts, analyses en nieuws, inclusief Kaspersky Virus Scanner).



Ingezonden persbericht