Jeugdreumapatiënten rijden een dag rond in een Ferrari

01/09/2009 10:21

Reumafonds

'Klaar voor de start? Af!' Autoliefhebber en RTL 7-presentator Bavo Galama van het televisieprogramma 'Gek op Wielen' geeft op zaterdag 19 september het startsein voor een bijzondere autotocht: de 'Doe een Plezier Rit' 2009.

Ruim honderd Ferrari's rijden dan weg voor een puzzelrit door Brabant en Limburg. Naast iedere bestuurder: een kind met jeugdreuma, een pijnlijke chronische ziekte, waar ze dagelijks last van hebben. Maar zaterdag 19 september wordt een dag vol plezier!

Startpunt is vliegbasis Volkel, waar Ferrari Club Nederland samen met de JIA Vereniging Nederland (jeugdreuma) en Forza Service een dagprogramma verzorgt voor kinderen met jeugdreuma en hun familie. Na de puzzelrit mogen de Ferrari's op vliegbasis Volkel even voluit op de start- en landingsbaan. Verder staan er demonstraties met o.a een F-16 op het programma. De jonge gasten en hun familie gaan daarna op de foto met 'hun' Ferrari.

Onder politiebegeleiding rijden de Ferrari's 's middags naar het Liberty Park in Overloon, waar de reumapatiëntjes het Nationale Oorlogs- en Verzets-museum bezoeken. Deze bijzondere dag wordt afgesloten met een buffetdiner.

Jeugdreumapatiënt Bob (12 jaar) uit Zijtaart is één van de deelnemers aan de Ferrari-dag. Bij hem werd jeugdreuma vastgesteld toen hij anderhalf was. Bob heeft systemische JIA, waarbij ontstekingen in zowel gewrichten als organen kunnen voorkomen. Hij slikt ongeveer 15 medicijnen per dag, en moet elke twee weken naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Door het intensieve medicijngebruik heeft Bob een groeiachterstand opgelopen en heeft hij broze botten. "Ik moet altijd voorzichtig zijn", zegt hij, "zomaar stoeien met vriendjes kan ik niet." Toch is Bob een ondernemende jongen en zit hij niet bij de pakken neer. Hij fietst samen met zijn vrienden naar school, waar hij inmiddels een reputatie heeft opgebouwd als dj op feestjes van klasgenootjes.

In Nederland hebben ruim 3000 kinderen juveniele idiopathische artritis (JIA, ofwel jeugdreuma). Van de inkomsten van het Reumafonds gaat jaarlijks bijna een half miljoen euro naar jeugdreuma-onderzoek. Het Reumafonds ondersteunt de JIA Vereniging Nederland.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.reumafonds.nl/pers