Deelgemeente Charlois Rotterdam

010-Actueel: Rotterdam arbeidersstad, actueel of achterhaald?

Zaterdag 19 september is er in de centrale bibliotheek aan de Hoogstraat 110 weer een Actueel-debat. Dit keer staat centraal: Rotterdam arbeidersstad, actueel of achterhaald?

Sinds jaar en dag staat Rotterdam bekend als werkstad, de stad van geen woorden maar daden en handen uit de mouwen. Een stad van arbeiders en van doeners. Hoe is dit anno 2009? Wordt arbeid nog steeds als centrale levenswaarde beschouwd of gaan we richting een alternatief arbeidsethos waarin we meer waarde hechten aan andere zaken in het leven?

Hoewel het gemiddelde opleidingsniveau sinds een aantal jaren gestaag stijgt, blijft Rotterdam achter in vergelijking met de rest van Nederland. Hoogopgeleide werknemers trekken weg uit de stad en VMBO leerlingen stromen onvoldoende door naar hogere onderwijsniveaus. Zijn we nog steeds de stad van (haven)arbeiders of zijn we goed op weg om ons te meten aan andere grote steden wat betreft opleidings- en werkniveau? Wat zou de overheid moeten doen om het perspectief op hoger onderwijs en beter betaalde banen voor alle Rotterdammers te vergroten?

En hoe zorgen we dat hoogopgeleiden hier blijven?

De economische crisis grijpt nog steeds om zich heen. De huizenmarkt stort in, de koopkracht daalt en bij veel bedrijven vallen er gedwongen ontslagen. Volgens een aantal deskundigen is dit zelfs nog maar het begin. Wat heeft de crisis voor effect op de arbeidsmarkt en onze beleving van werk? Wat gebeurt er met je als je van de een op de andere dag geen werk meer hebt? Wat voor invloed heeft verlies van werk bijvoorbeeld op je identiteit, je gevoel van eigenwaarde, relaties, je thuissituatie?

Onder leiding van Marcel van der Steen (omroep LLink) gaat het publiek met elkaar en met een panel van deskundigen in debat over werk, werkgelegenheid en werkloosheid in Rotterdam. Onder andere de bovengenoemde vragen komen aan de orde ondersteund met Rotterdamse voorbeelden uit de praktijk.

Datum: zaterdag 19 september 2009
Locatie: Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110
Tijd: 13.30 tot 15.00 uur
Organisaties: LOKAAL en Bibliotheek Rotterdam