Cramer bezoekt voorbesprekingen klimaattop in New York

Minister Cramer (Ruimte en Milieu) bezoekt de komende dagen New York. Hier woont ze een aantal voorbesprekingen bij voor de klimaattop van Kopenhagen medio december.

Op zaterdag 19 en zondag 20 september is ze aanwezig bij de zogenaamde Groenland Dialoog. In deze informele, besloten sessies praten de 30 meest actieve regeringen in over het klimaatakkoord. Centraal staat hier de rolverdeling tussen de ontwikkelde wereld en de ontwikkelingslanden in het beoogde akkoord van Kopenhagen.

Op maandag 21 september praat minister Cramer op uitnodiging van haar collega Groser van Nieuw- Zeeland over diens voorstel tot een wereldwijde alliantie voor onderzoek naar de terugdringing van broeikasgassen in de landbouw. Nederland is positief over dit initiatief om dit type onderzoek te versterken en beter te coördineren.

Diezelfde dag bezoekt Cramer een ronde- tafelsessie van de Oeso over duurzame ontwikkeling. Hier gaat het over hoe de inzet voor de strijd tegen klimaatverandering eerlijk vergeleken kan worden tussen verschillende landen. Dit kan onder andere afgezet worden tegen het bruto binnenlands product, tegen de nationale emissie of tegen de human development index. Politici, wetenschappers en NGO's buigen zich over de vraag wat de beste benadering is.

Vervolgens maakt Cramer kennis met de nieuwe Luxemburgse milieuminister Claude Wiseler.

Op dinsdag 22 september bezoekt Cramer, samen met premier Balkenende en minister Koenders, de VN-top over klimaatverandering. Deze bijeenkomst vindt één dag voor de Algemene Vergadering van de VN plaats. Tijdens de plenaire ochtendsessie houdt de Amerikaanse president Obama een toespraak.

Noot voor redacties (