Ingezonden persbericht


VOORAANKONDIGING

Marjolein Bastin - dicht bij de natuur

19 september 2009 t/m 3 januari 2010

Het Noordbrabants Museum heeft dit najaar een primeur! In een grote tentoonstelling worden voor het eerst de originele aquarellen van Marjolein Bastin getoond.

Schoonheid van de natuur

Marjolein Bastin wordt haar hele leven al gegrepen door de schoonheid van de natuur. En al bijna net zo lang weet ze deze schoonheid te vangen in kleurrijke aquarellen. Composities van bloemen, planten en kleine dieren: vogels, vlinders en insecten, samengebracht in een sfeer van intimiteit. Haar geheim? Diepgaande kennis van de natuur gecombineerd met grote passie en vakmanschap.

Ontroering

Marjolein Bastin wil de schoonheid van de natuur dicht bij de mensen brengen in de hoop dat het ze ontroert. En dat gebeurt. Van Amerika tot en met Japan zijn de mensen dol op haar tekeningen. De originele aquarellen zijn echter zelden te zien; die heeft de kunstenares nooit willen verkopen.

Originele aquarellen

Het Noordbrabants Museum biedt de unieke gelegenheid om ruim 150 originele werken van Marjolein Bastin van dichtbij te bekijken. Daarbij wordt een film vertoond en zijn er diverse 'naturalia' te zien die de kunstenares verzamelt en gebruikt: vogelnestjes, schelpen, vlinders, etc. Het werk van Bastin past in een lange traditie. De tentoonstelling laat zien hoe ze is geïnspireerd door natuurtekenaars als Maria Sibylle Merian (17e eeuw), Dirk van Gelder en Jan Voerman jr. (van de Verkade-albums).

Vera de Muis

Speciaal voor kinderen wordt er een zaal ingericht over Vera de Muis, een populaire creatie van Marjolein Bastin. Er staan kasten vol verzamelingen van Vera en er hangen meer dan 30 originele Vera-de-Muis-tekeningen. Genoeg inspiratie om zelf te gaan tekenen. Een educatief programma leert de kinderen meer over de natuur.

Kom dicht bij de natuur - in het Noordbrabants Museum

Aan de redacties
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Chantal Sleutjes, 073-68 77 807 of per email csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl of Charlotte Joosten, tel. 073 - 68 77 815 of per e-mail cjoosten@noordbraabantsmuseum.nl

Bijschriften van de afbeeldingen in de bijlage:

Marjolein Bastin

Waterhoen met jongen, 1992

Aquarel, 25 x 36 cm

Eigendom kunstenaar

Marjolein Bastin

Stilleven, 1997

Aquarel 25 x 36 cm

Eigendom kunstenaar

Noordbrabants Museum | Postbus 1004 | 5200 BA 's-Hertogenbosch | T +31 (0)73 6877807 | F +31 (0)73 6877899