Gemeente Rotterdam

Op zondag 20 september wordt natuurgebied de Ackerdijkse Plassen voor één dag opengesteld voor het publiek. De open dag wordt georganiseerd door Natuurmonumenten en de gemeente Rotterdam om de mensen in de omgeving nader te laten kennismaken met de natuur aan de noordrand van de stad.

Natuurgebied de Ackerdijkse Plassen ligt midden tussen Delft, Rotterdam en Pijnacker. Het is een kleine oase in de drukte van de Randstad, op een steenworp afstand van Rotterdam. Om bedreigde vogelsoorten te beschermen is het reservaat het grootste deel van het jaar niet toegankelijk. Op de open dag op zondag 20 september krijgt het publiek echter de kans om deze bijzondere natuur zelf te ervaren.

Autovrije dag

Op 20 september wordt de landelijke autovrije dag gehouden, met tal van activiteiten voor fietsers, voetgangers, skaters en kinderen in onder andere Delft en Rotterdam. Een prachtige gelegenheid dus om er met de fiets op uit te trekken en de natuur in de eigen omgeving te ontdekken. Vanaf 9.00 uur start er in de Ackerdijkse Plassen een aantrekkelijk natuurprogramma voor jong en oud. Vanaf de 17e-eeuwse beheerboerderij is er een nieuwe wandelroute die voor 20 september exclusief is uitgezet. Langs de route vertellen boswachters en vrijwilligers op verschillende plekken over de dieren en planten van Ackerdijk. Op het erf van de boerderij is informatie te vinden van organisaties op het gebied van natuur en milieu. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten, uiteenlopend van natuurtheater tot logobranden en slootonderzoek met schepnetjes.

Natuurplannen

Binnenin de boerderij presenteren Natuurmonumenten en de gemeente Rotterdam de plannen voor de natuur aan de noordrand van de stad. Iedereen kan hier kennisnemen van de toekomstvisies voor natuurgebieden die zullen grenzen aan de Ackerdijkse Plassen: de Schiezone, Schieveen en de Vlinderstrik. Projectleiders zijn aanwezig om desgewenst vragen te beantwoorden en toelichting te geven.

De inwendige mens wordt uiteraard niet vergeten. In de boerderij en buiten op het terras buiten zijn versnaperingen en niet-alcoholische drankjes verkrijgbaar.

Vanwege de zeer beperkte parkeergelegenheid wordt iedereen opgeroepen om op de fiets naar de Ackerdijkse Plassen te komen. Wie met de auto komt, moet waarschijnlijk eerst 1,5 km lopen naar het evenemententerrein. Het adres is Ackerdijkseweg 32, 2645 EB Delfgauw. Voor de wandeling worden hoge wandelschoenen of laarzen aangeraden. Honden zijn overigens niet toegelaten in het wandelgebied.

De routebeschrijving en het volledige programma zijn te vinden op www.natuurmonumenten.nl en op www.obr.rotterdam.nl

Bron: Communicatie, 09-09-2009