Vereniging Milieudefensie


Info

"Premier moet leiderschap tonen in New York"

Jongeren zwaaien Balkenende uit bij vertrek naar klimaattop

Amsterdam, 17 september 2009 - Een tiental jongeren van Jongeren Milieu Actief (JMA), de jongerenorganisatie van Milieudefensie, zwaait premier Balkenende op zondag 20 september uit als hij vertrekt naar de klimaattop in New York. Zij wensen hem veel succes én geven een duidelijke boodschap mee: grijp deze kans om leiderschap te tonen en bij de andere wereldleiders aan te dringen op hun volledige inzet voor een eerlijk en effectief klimaatakkoord.

Premier Balkenende vliegt zondag naar New York, om daar deel te nemen aan de Heads of State-vergadering van de Verenigde Naties. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN heeft onze minister-president en alle andere wereldleiders uitgenodigd voor deze speciale bijeenkomst over klimaatverandering in voorbereiding op de VN-klimaattop, eind dit jaar in Kopenhagen. Daar moet een nieuw wereldwijd akkoord gesloten worden om klimaatverandering aan te pakken.

JMA wil Balkenende voor deze bijeenkomst een hart onder de riem steken en tegelijkertijd de urgentie van het klimaatprobleem nog eens onderstrepen. "Voor onze toekomst en die van jongeren in de hele wereld is het van groot belang dat er een effectief en eerlijk klimaatakkoord komt. Wij hopen dat Nederland leiderschap toont en dat onze premier in New York een voortrekkersrol vervult om te zorgen dat Kopenhagen een succes wordt," aldus Zoë van Mansfeld, coördinator van JMA.

Momenteel dreigen de onderhandelingen over een nieuw klimaatverdrag in een impasse te raken door het gebrek aan vertrouwen tussen rijke en arme landen. Zoë van Mansfeld: "De rijke landen moeten de eerste stap nemen om die impasse te doorbreken: zij moeten beloven om hun eigen uitstoot met 40 procent te verminderen in 2020 én ze moeten geld vrijmaken om ontwikkelingslanden bij te staan in het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en het duurzaam maken van hun economie.

Wie: Jongeren Mileu Actief en Jan-Peter Balkenende Wat: Uitzwaaiactie Waar: VIP-Schipholcentrum (op borden bij Schiphol aangegeven) Wanneer: Zondag 20 september tussen 12.15 en 12.30 uur Brieven voor Balkenende De jongeren die de premier zondag uitzwaaien, overhandigen hem ook één van de vele duizenden brieven die bezorgde burgers de afgelopen weken namens JMA en Milieudefensie naar hem hebben gestuurd. In die brieven staat precies dezelfde oproep die de jongeren op Schiphol doen: de rijke landen moeten hun historische verantwoordelijkheid nemen en als eerste stevige stappen zetten om de klimaatverandering aan te pakken die zij voor het overgrote deel ook veroorzaakt hebben. Daarvoor is jaarlijks minimaal 110 miljard euro nodig, een bedrag dat niet ten koste mag gaan van het bestaande ontwikkelingshulpbudget.

Jongeren Milieu Actief (JMA) is dé jongerenorganisatie voor jongeren tussen de 12 en 28 die zich in willen zetten voor het milieu. Wij wachten niet af tot de overheid maatregelen neemt, maar steken zelf de handen uit de mouwen. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie www.jma.org

Document acties


* Delen |