Ingezonden persbericht

Persbericht

Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld

Wageningen, 4 september 2009

Seminar

"De mogelijkheden en onmogelijkheden van geïntegreerde vredesmissies"

Op maandag 21 september a.s. vindt in Wageningen, Stad der Bevrijding, het seminar plaats: "De mogelijkheden en onmogelijkheden van geïntegreerde vredesmissies". Dit seminar is bedoeld voor hulpverleners, politici, (ex)militairen, studenten en andere geïnteresseerden en richt zich op de problematiek van vredesbevordering. Het seminar wordt georganiseerd door de Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld in samenwerking met de leerstoelgroep Rampenstudies van Wageningen Universiteit en Research Centrum.

De laatste tijd zijn er veel debatten geweest over vredesmissies. Zo blijft het werk van de Nederlandse troepen in Uruzgan de media beheersen, heeft het onderzoek naar Nederlandse deelname aan de missie in Irak de politieke gemoederen begin van dit jaar danig bezig gehouden, sluimert er onvrede over de bijdrage en effectiviteit van de ontwikkelingssamenwerking, en lijken de fundamentele dilemma's over de relatie tussen veiligheid en ontwikkeling, respectievelijk tussen ontwikkelingswerkers en militairen nog steeds even actueel als altijd.

Locatie: Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9, Wageningen.
Tijd: 14.30 - 19.00 uur

Programma:
14.30-15.00 uur Ontvangst
14.55-15.00 uur Welkomstwoord
Dhr. G. van Rumund, burgemeester van Wageningen, Stad der Bevrijding

15.00-15.20 uur Mw. drs. A. Eijsink, kamerlid van de PvdA-fractie van de Tweede Kamer

15.20-15.40 uur Dhr. T. Middendorp, brigade-generaal, voormalig commandant Task Force
Uruzgan

15.40 - 16.00 uur Mw A. van Lookeren Campagne, beleidsadviseur Conflicten en
Humanitair Respons van Oxfam Novib

16.00-16.30 uur Pauze

16.30-17.30 uur Discussie onder leiding van de dagrvoorzitter prof. dr. A. de Ruijter.

17.30 uur Uitreiking essayprijs voor studenten

18.00-19.00 uur Receptie

Aanmelding
Deelname is kosteloos . U kunt zich tot 14 september a.s. bij voorkeur per mail aanmelden
via hotel-dewereld@planet.nl . Schriftelijk mag ook met een bericht naar het Educatief Centrum Hotel De Wereld, 5 Mei-plein 1, 6703 CD Wageningen.

Wageningen staat bekend om de jaarlijkse herdenking van de Bevrijding. Op 4 en 5 mei vinden er allerlei activiteiten plaats, waaronder een Nationale herdenkingsbijeenkomst, een Bevrijdingsdefile, een seminar over een actueel thema en het regionale Bevrijdingsfestival. Daarnaast vinden er in de Stad der Bevrijding gedurende het hele jaar activiteiten plaats. Op 21 september 2009 - de Dag van de Vrede - is dat het seminar georganiseerd door de Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld in samenwerking met de leerstoelgroep Rampenstudies, Wageningen Universiteit en Researchcentrum. De Stichting stelt zich o.a. ten doel activiteiten gericht op vrede, mensenrechten, vrijheid en rechtvaardigheid te ontplooien, terwijl de leerstoelgroep zich richt op de bestudering van de sociologische, politieke en beleidsmatige aspecten van hedendaagse conflicten en natuurrampen en de humanitaire hulp die hierbij wordt verleend.

- einde persbericht -